Videospeler inladen...

Aanslag op hotel in hoofdstad Somalië: "Minstens negen doden"

In de Somalische hoofdstad Mogadishu heeft een vuurgevecht tussen de veiligheidsdiensten en de rebellen van terreurorganisatie al-Shabaab het leven gekost aan minstens negen mensen. Dat heeft een lokale woordvoerder van de politie gemeld. Er vielen ook meer dan tien gewonden. Het gevecht vond plaats voor een populair hotel.

In de Somalische hoofdstad Mogadishu vond aan de ingang van Hotel Afrik gisterennamiddag een zelfmoordaanslag plaats met een bomauto. Wat volgde was een urenlang vuurgevecht tussen de rebellen van al-Shabaab en de veiligheidsdiensten.

"De operatie is voorbij. Negen mensen, onder wie vier aanvallers, kwamen om, en meer dan 10 burgers raakten gewond. Er is ook geen elektriciteit meer", zei een politiewoordvoerder nog. 

De premier van Somalië, Mohamed Hussein Roble, liet op Twitter weten dat een oud-generaal en voormalig minister van Defensie, Mohamed Nur Galal, een van de dodelijke slachtoffers was. Hij betuigde ook zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. 

(Lees verder onder de tweet en foto)

Mogadishu
AFP or licensors

Het hotel staat bekend als een ontmoetingsplaats voor Somalische politici, militaire functionarissen en journalisten. Op het moment van de aanslag waren volgens de politiewoordvoerder verschillende hoge militaire functionarissen aanwezig. Maar zij konden samen met tientallen burgers in veiligheid gebracht worden, klonk het nog. 

(Lees verder onder de tweet)

Al-Shabaab had op zijn radiostation aangekondigd dat zijn strijders in het hotel waren. Al-Shabaab is een islamistische rebellengroep die trouw gezworen heeft aan het terreurnetwerk al Qaeda.

De gewelddadige belegering komt slechts enkele weken nadat de voormalige Amerikaanse president Donald Trump de terugtrekking had bevolen van ongeveer 700 troepen. Deze troepen steunden de lokale veiligheidsdiensten tegen militante groeperingen, zoals al-Shabaab. De vrees bestaat dat de terugtrekking zou kunnen leiden tot verdere instabiliteit in het land.

Somalië moet bovendien op 8 februari uitgestelde presidents- en parlementsverkiezingen houden, maar de voorbereidingen zijn verzand in meningsverschillen tussen de regering en de deelstaten.

Aanslag op Hotel Afrik in Mogadishu
AFP or licensors
Aanslag op Hotel Afrik in Mogadishu
AFP or licensors

Meest gelezen