.

Logopedisten overspoeld met kinderen met leerachterstand: "Dit is ongezien en we kunnen hen amper helpen"

Logopedisten worden overspoeld met vragen om kinderen met leerproblemen te helpen. Dat melden verschillende Antwerpse logopedisten aan onze redactie. "De wachtlijsten zijn overal ongezien. Elke dag moeten we 10 kinderen teleurstellen die hulp zoeken. Doorverwijzen naar collega's lukt niet meer", zegt logopediste Charlotte Van de Pol op Radio 2 Antwerpen. 

"Er zijn al jaren wachtlijsten rond Antwerpen maar wat we nu meemaken is ongezien", zegt logopediste Charlotte Van de Pol in "Start Je Dag". "Elke dag krijgen we 10 nieuwe aanvragen in onze praktijk. Die mensen moeten we helaas allemaal teleurstellen.  We hebben onze wachtlijst zelfs geblokkeerd. Onze logopediepraktijk is helemaal volgeboekt en dat is ook zo bij collega's. Iedereen klaagt erover en doorverwijzen is onmogelijk geworden."

De leerachterstand en de gevolgen van de lockdown zien we nu in onze praktijk

Charlotte Van de Pol, logopediste

Leerachterstand nu voelbaar

Volgens Van de Pol laten de gevolgen van de lockdown in het onderwijs zich nu duidelijk voelen. "Vorige lente vielen de aanvragen in onze praktijk een beetje stil maar nu heeft iedereen tegelijk hulp nodig. Het lijkt alsof leerkrachten de articulatie- en leerachterstanden pas later hebben opgemerkt en nu massaal naar ons doorverwijzen", zegt ze op Radio 2 Antwerpen.

Kleuters niet schoolrijp

Opvallend: het zijn niet alleen lagereschoolkinderen die hulp zoeken voor taal of rekenen. "We krijgen de laatste weken veel vragen om kleuters te helpen. Het gaat om kindjes die nog niet schoolrijp zouden zijn voor het eerste leerjaar. Dat kan zeker een gevolg zijn van de sluiting van de scholen vorig jaar." Of die kinderen nog voor september geholpen kunnen worden, is maar zeer de vraag. "Wij vinden dit als logopedisten zelf enorm jammer. Het lijkt alsof we ouders in de kou laten staan terwijl we niet liever willen dan helpen. Ik roep mensen met een logopediediploma graag op om niet te twijfelen en snel als zelfstandige aan de slag te gaan."

Meest gelezen