Videospeler inladen...

Angelina Jolie verkoopt schilderij dat Britse premier Churchill schilderde en schonk aan Amerikaanse president Roosevelt

Actrice en filmmaker Angelina Jolie verkoopt het schilderij dat Winston Churchill, de Britse premier tijdens de Tweede Wereldoorlog, schilderde na de Conferentie van Casablanca in 1943. Churchill schonk het kunstwerk aan zijn collega en voormalig president van de Verenigde Staten Franklin Delano Roosevelt. Het schilderij wordt volgende maand geveild en is vermoedelijk 1,5 tot 2,5 miljoen Britse pond waard.

Het Londense veilinghuis Christie's zal volgende maand een bijzonder schilderij verkopen aan de hoogste bieder. Het gaat om "Tower of the Koutoubia Mosque", een werk van de voormalige Britse premier Winston Churchill, die het Verenigd Koninkrijk leidde van 1940 tot 1945 en van 1951 tot 1955.

Churchill was niet alleen een Britse oorlogsheld, maar ook een gepassioneerde amateurschilder. Hij maakte zo'n 500 schilderijen, nadat hij als veertiger met de hobby begonnen was. Al is "Tower of the Koutoubia Mosque" het enige werk dat Churchill tijdens de Tweede Wereldoorlog afwerkte.

Bekijk hier de video over Churchills schilderij en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

Cadeau voor president Roosevelt

Op het schilderij pronkt de Koutoubia-moskee, de grootste moskee in de Marokkaanse stad Marrakech, bij zonsondergang. Op de achtergrond is het Atlasgebergte zichtbaar. "Churchill hield van de droge lucht, het licht, de zon en het effect dat ze hadden op het landschap", zo klinkt het bij Christie's. "Hij was gepassioneerd door het licht in Marokko."

Churchill schilderde het bewuste werk na de Conferentie van Casablanca, waar hij samen met de toenmalige president van de Verenigde Staten Franklin Delano Roosevelt, ook wel bekend als FDR, de strategie om nazi-Duitsland te verslaan, besprak.

Roosevelt was omvergeblazen door het werk

Veilinghuis Christie's

De twee wereldleiders bezochten Marrakech na de conferentie, waar Churchill de zonsondergang vastlegde. Volgens het veilinghuis Christie's was Roosevelt "omvergeblazen" door het werk en vond hij het "ongelofelijk". Churchill schonk het werk na het bezoek aan de stad dan ook aan zijn Amerikaanse collega.

De gift van Churchill aan Roosevelt was dus een diplomatiek geschenk. Professor internationale betrekkingen aan de universiteit van Antwerpen Jorg Kustermans legt uit hoe zulke geschenken al eeuwenlang deel uitmaken van internationale relaties: "De eerste geschreven documentatie die we hebben over diplomatie gaat terug tot de 14e eeuw voor Christus. Toen wisselden politieke entiteiten in het Midden-Oosten kunstobjecten uit in een internationale stijl, om het lidmaatschap van een gedeelde transnationale elite tot uiting te brengen."

Beluister hier het gesprek met professor Jorg Kustermans in "De wereld vandaag" op Radio 1 over het schilderij van Churchill en de rol van diplomatieke geschenken in de geschiedenis.

In de loop van de geschiedenis is de rol van diplomatieke geschenken veranderd, gaat Kustermans verder. "Met name in de laatste eeuw zie je steeds meer wantrouwen ten opzichte van geschenken. In de Verenigde Staten en andere westerse landen wordt niet meer aanvaard dat leiders geschenken zouden aannemen, zeker niet te persoonlijken titel."

Kustermans vindt het moeilijk om in te schatten wat het cadeau van Churchill aan Roosevelt precies betekende. "Mijn gevoel is dat het geschenk in de eerste plaats een persoonlijk geschenk was, want er is ook niet veel geweten over hoe Roosevelt gereageerd heeft op het geschenk."

Brangelina verkoopt na scheiding

Later kwam het schilderij van Churchill in handen van verschillende eigenaars, tot het Amerikaanse sterrenkoppel Angelina Jolie en Brad Pitt het werk in 2011 kochten. De twee gingen uit elkaar in 2016 en zijn sinds 2019 officieel gescheiden. Angelina Jolie zal het werk nu via veilinghuis Christie's in Londen verkopen op 1 maart. Tot die tijd kunnen potentiële kopers het schilderij bezichtigen.

Geschat wordt dat het werk zo'n 1,5 tot 2,5 miljoen Britse pond waard is, ofwel 1,7 tot 2,8 miljoen euro. Het record voor een schilderij van Churchill ligt momenteel op 1,8 miljoen Britse pond. Dat is ongeveer 2 miljoen euro. Het veilinghuis Christie's is hoopvol dat het record verbroken zal worden omdat dit schilderij "waarschijnlijk zijn belangrijkste werk is".

Meest gelezen