Biostatisticus Niel Hens: "Ik wil reageren tegen alle doemdenken, de curve blijft redelijk onder controle"

Biostatisticus Niel Hens vindt dat we nog steeds in troebel water zitten in de coronapandemie, maar ziet ook heel wat lichtpunten. "Ik wil reageren tegen alle doemdenken. We zitten nog steeds in een moeilijke periode met veel onzekerheid, maar als je alles op een rij zet, blijft de curve redelijk onder controle, zeker in vergelijking met de buurlanden", zegt Hens in "De afspraak". Dat is volgens Hens vooral te danken aan het gedrag van de mensen, die de maatregelen goed opvolgen.

Grote ongerustheid, vorige week, toen uit een rapport van verschillende experten bleek dat de Britse variant van het coronavirus - die zich fors aan het verspreiden is bij ons - 65 procent besmettelijker zou zijn dan de "gewone" variant. Daarmee zou het reproductiegetal op 1,65 kunnen komen te liggen binnen enige tijd, als er niets verandert. Kort samengevat: 10 personen zouden op hun beurt 16 personen besmetten en zo kan het heel snel gaan met de curve. 

Maar in een nieuw rapport waar Niel Hens mee de laatste hand aan legt, blijkt dat het toch wat lager zou liggen. Eerder een extra besmettelijkheid van 40 tot 50 procent. En dus zou ook het reproductiegetal lager komen. "Hetzelfde zagen we gebeuren in het Verenigd Koninkrijk", zegt Hens, die lid is van de expertengroep GEMS die de overheid adviseert. 

Bekijk het gesprek met Niel Hens uit "De afspraak" hieronder. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Over het algemeen is de biostatisticus genuanceerd positief over de evolutie van de pandemie. "Ik wil reageren tegen alle doemdenken. We zitten in een moeilijke periode met veel onzekerheid. Als je alles op een rij zet, blijft de curve redelijk goed onder controle, zeker in vergelijking met onze buurlanden. We zitten in de winterperiode en dat hebben virussen graag. De scholen zijn opnieuw open en er is meer activiteit. We volgen de maatregelen goed en dat laat zich zien in de cijfers", zegt Hens.

Als je alles op een rij zet, blijft de curve redelijk goed onder controle
Niel Hens

De biostatisticus verwijst onder meer naar de ziekenhuisopnames. "De cijfers zijn goed, maar we moeten opletten met de cijfers. Toch kunnen we niet ontkennen dat we de ziekenhuisopnames onder controle krijgen."

Hens hoopt dat we door de coronacrisis zullen geraken zonder dat we de scholen moeten sluiten. "Ik ben er heel voorzichtig in, maar er zijn vandaag lichte tekenen van minder ziekenhuisopnames van bewoners van woonzorgcentra. We zien de eerste tekenen die hoopvol stemmen." Viroloog Steven Van Gucht vindt het echter nog te vroeg voor een antwoord op de vraag of de vaccinatiecampagne al een effect heeft. (lees hieronder waarom)

Van Gucht: "Op 25 januari hadden de meeste rusthuisbewoners hun eerste vaccin gekregen. We weten uit de klinische studies van Pfizer en Moderna dat we na de eerste dosis al een gedeeltelijke bescherming kunnen verwachten. Die studies gebeuren natuurlijk onder ideale omstandigheden. Twaalf dagen na de eerste prik is er een bescherming tot meer dan 80%. De vraag is of we dat ook gaan zien bij woonzorgcentrabewoners die een fragiele gezondheid en een verzwakt immuunsysteem hebben."

"We vermoeden dat de tweede dosis belangrijk gaat zijn, in het bijzonder bij deze populatie om die immuniteit nog aan te sterken. De tweede dosis wordt gegeven in de loop van februari. We verwachten dat de bescherming maximaal is één week na de tweede dosis. Tegen eind februari zou de bescherming maximaal moeten zijn in de woonzorgcentra. Niettemin hopen we de komende weken een effect te mogen waarnemen van die eerste dosis en hopen we een verdere daling in ziekenhuisopnames en overlijdens te mogen noteren."

Wat heel belangrijk is dat we meer werk moeten maken van de mentale gezondheid
Niel Hens

Niel Hens waarschuwt dat we nog steeds in troebel water zitten, maar dat we ook moeten focussen op het mentale welzijn van de bevolking. 

"We moeten de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen, maar wat heel belangrijk is dat we meer werk moeten maken van de mentale gezondheid. We hebben een stap in die richting gezet met terug wat meer toe te laten voor 12- tot 18-jarigen. We moeten verder creatief nadenken over wat we kunnen mogelijk maken zodanig dat we de epidemie onder controle houden, maar ook tegemoetkomen aan de zorgen die iedereen heeft."

Over het heropenen van de kappers wil Hens zich niet uitspreken. "Daar moeten de politici over beslissen. We zijn nog niet waar we moeten zijn. Dat kan nog allemaal beter. Het blijft roeien met de riemen die je hebt en met inzichten die je hebt en er zit nog onzekerheid rond. We moeten daar voorzichtig in zijn."

Meest gelezen