Brandweerman (23) uit Zelzate krijgt voorwaardelijke celstraf van 40 maanden voor brandstichting

Een voormalig aspirant-brandweerman (23) is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 40 maanden voor opzettelijke brandstichting. De jongeman sloeg 2 keer toe in Zelzate, op een steenworp van zijn eigen woning. Hij was nadien ook aanwezig bij de bluswerken. 

Het parket heeft een twintiger uit Zelzate vervolgd voor 5 branden die in het voorjaar van 2020 plaatsvonden. Er vielen geen gewonden, maar de materiële schade was in alle gevallen aanzienlijk. 

Geschorst bij de brandweer

De man gaf zichzelf afgelopen zomer aan bij de lokale politie van Lochristi. Hij werd in juli aangehouden en voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Daar bekende hij zijn rol in 1 van de branden. Het zonecollege schorste de jonge brandweerman preventief in afwachting van het proces. Ondertussen heeft de verdachte zelf zijn ontslag gegeven. 

Moeilijke jeugd

Het parket achtte hem over de volledige lijn schuldig én vorderde een celstraf van 2 jaar, waarvan een deel met probatie. Volgens de openbare aanklager heeft de verdachte antisociale- en narcistische persoonlijkheidskenmerken waarvoor hij opgevolgd moet worden. De verdachte zelf gaf tijdens zijn proces maar 1 van branden toe en betwiste zijn rol bij de andere incidenten. Voor de brand die de man wel bekende, vroeg zijn advocaat om rekening te houden met de moeilijke jeugd en de persoonlijke situatie van de verdachte.

De driekoppige rechtbank sprak de jongeman vrij voor 3 van de 5 branden op basis van redelijke twijfel. Voor de 2 overige feiten legden de rechters hem een voorwaardelijke celstraf van 40 maanden op. Het gaat om 2 branden in paardenstallen in Zelzate waarbij een aantal kippen om het leven kwam en ook 3 honden zware brandwonden opliepen.

Aanwezig bij bluswerken

"Op korte tijd sloeg hij 2 keer toe in de buurt van zijn woning. Dat deed hij bovendien ‘s nachts toen de bewoners sliepen en het gevaar het grootste was”, motiveerde rechtbankvoorzitter Anthony Van Mol het vonnis. “Hij stichtte de branden om ze nadien zelf te helpen blussen en viseerde doelbewust eigendommen van stadsgenoten.”

Het gaat om een voorwaardelijke celstraf, dus voorlopig moet de man niet achter tralies. Daarvoor moet hij zich wel aan enkele strenge voorwaarden houden en mag hij de komende jaren geen druppel alcohol aanraken. Bovendien moet hij meerdere schadevergoedingen uitbetalen, in totaal goed voor ongeveer 70.000 euro. 

kasto80

Meest gelezen