Check: positieve coronatest door cola maakt sneltests niet waardeloos

Misschien zag je de voorbije dagen of weken ook een video passeren waarin iemand toont dat een druppel cola een positieve coronatest kan opleveren. Het is waar dat een coronasneltest minder betrouwbare testresultaten oplevert dan de PCR-test die voor onderzoek naar een laboratorium gaat. Maar video’s waarin voedingsmiddelen moeten aantonen dat de sneltest onbetrouwbaar is, neem je toch best met een korreltje zout.

In al die video's druppelt iemand wat cola op een coronasneltest. Na enkele minuten blijkt die test een positief resultaat te geven. Wat we daaruit moeten leren volgens de makers van zulke video’s? Dat coronasneltests waardeloos zijn. Cola kan immers niet besmet zijn met corona, toch?

Je bent niet de enige die zo’n filmpje gezien heeft. De Oostenrijkse politicus Michael Schnedlitz (FPÖ) had dat ook, en besloot het experiment over te doen in het Oostenrijkse parlement. De video van dat experiment werd in december gretig gedeeld op Facebook. Sindsdien blijft het opduiken, ook in de inbox van het Instagram-jongerenkanaal van VRT NWS, nws.nws.nws.

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Het blijft trouwens niet bij cola. Intussen hebben sceptici zowat de hele afdeling voedingswaren van de plaatselijke supermarkt getest op corona: appelmoes en appelsap, papaja’s en aardbeienconfituur, bijvoorbeeld. Volgens de president van Tanzania werd zelfs een geit positief bevonden.

Waar komt dat "positief" testresultaat dan vandaan?

In de video’s is een sneltest te zien die antigenen tegen het coronavirus opspoort. Die zijn intussen op het internet gemakkelijk te vinden, maar de verkoop in de Belgische apotheken wordt beperkt. Dat doet de Belgische overheid omdat snelle antigeentests momenteel enkel betrouwbare resultaten blijken op te leveren bij testpersonen met symptomen, en veel minder tot niet bij testpersonen zonder symptomen. 

Bovendien is de betrouwbaarheid van de test afhankelijk van de kwaliteit van de afname - hoe ervaren de afnemer is, zeg maar. En hier knelt het schoentje, volgens de fabrikant van de test, Dialab. Die postte een verklaring op Facebook voor de “positieve” coronatest van cola.

Het komt hierop neer: zo’n sneltest wordt geleverd met een buffervloeistof die de zuurtegraad van het staal stabiliseert. Die buffervloeistof is hier niet gebruikt, waardoor de zuren in de cola de eiwitten vernietigen waarmee zo’n test werkt. Daardoor verkleurt de teststrip, en krijg je een zogezegd positief testresultaat. “Dit resultaat kan je verwachten bij sneltests van elke fabrikant, als je ze op deze manier gebruikt”, merkt Dialab nog op.

Zou de cola negatief getest hebben als de procedure wel correct gevolgd werd? Dat is niet zeker, om de eenvoudige reden dat deze tests niet ontworpen zijn om voedsel mee te testen. Cola niet, maar dus ook geen appelsap, appelmoes, confituur of papaja’s. Als je een chemische proef uitvoert in andere omstandigheden dan waarvoor die ontworpen is, is het niet zo verwonderlijk dat die onbruikbare resultaten oplevert. 

“Op die manier zou je ook de spot kunnen drijven met het feit dat een auto niet meer rijdt als je appelmoes in de tank doet”, zo verwoordt hoogleraar immunologie Thomas Decker het in een factcheck van AFP Nederland.

Meest gelezen