BELGA

CM vindt dat artsen niet meer mogen verdienen dan de premier

De Christelijke Mutualiteit (CM) heeft een ethisch advies klaar over hoeveel artsen mogen verdienen en hoeveel verschil daartussen mag zitten. Dat schrijft De Morgen. Zo zouden artsen niet meer mogen verdienen dan de premier, zijnde 290.000 euro bruto per jaar. Daarnaast mogen de artsen die het meeste verdienen maximaal het dubbele verdienen van artsen die het minste verdienen. "Het advies moet zorgen voor een betere herverdeling van de middelen", zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. 

"Is het te verantwoorden dat artsen ten opzichte van elkaar zo'n verschillende lonen hebben?" Op die vraag is het advies van de CM gebaseerd, op basis waarvan het debat over een redelijke verloning voor alle artsen moet worden opengetrokken. 

Er is namelijk heel weinig transparantie over de inkomsten van artsen-specialisten, maar er is wel geweten dat er sprake is van een groot verschil tussen artsenlonen. "We weten ongeveer hoeveel een arts vandaag verdient", vertelt Van Gorp. "We weten dat er mensen zijn die meer verdienen, maar we weten ook dat er mensen zijn die effectief veel minder verdienen." En door die scheeftrekking worden bepaalde specialisaties een pak minder aantrekkelijk, klinkt het. "Anderzijds zijn er ook artsen die tijdens de coronacrisis geen verloning hebben gekregen omdat die niet konden blijven doorwerken."

Dovemansgesprek

Daarom vindt de CM dat elke arts een redelijk loon moet verdienen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. "Elk gesprek over artsenlonen is een dovemansgesprek", klinkt het bij Van Gorp. Zo is het moeilijk te achterhalen hoeveel artsen in België netto verdienen. Het honorarium - of het zogenoemde ereloon - is namelijk vervlochten in het kluwen van de ziekenhuisfinanciering, zegt het advies. Ziekenhuisartsen dragen namelijk een belangrijk deel van hun inkomen af aan het ziekenhuis. "Het is juist die verhouding waar wij absoluut geen zicht op hebben." 

We moeten onszelf durven afvragen wat een redelijke verloning van een arts is

Luc Van Gorp, voorzitter CM

"Daarom is er een heel duidelijke vraag, ook van de minister (van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A), red.), om daarover het gesprek aan te gaan. Want zolang we die oefening niet gemaakt hebben, kunnen we nooit achterhalen wat de verloning van een arts is en wat dus dat redelijk loon moet zijn."

Premiernorm

"Maar we hebben geleerd dat het fout loopt als je hierover een gesprek aangaat zonder een ethisch referentiekader." En dat is wat de CM gedaan heeft. Zo'n ethisch referentiekader opstellen. Daarin stelt de mutualiteit voor dat het verschil in inkomen tussen artsen herleid moet worden tot een schaal van 1 tot 2. Met andere woorden: een arts mag maximaal dubbel zoveel verdienen als een andere arts. Daarnaast zou het maximuminkomen moeten neerkomen op 290.000 euro bruto per jaar, ongeveer het loon van onze premier. 

"Dat is volgens ons een correct loon voor het geleverde werk. We willen ook geen loon afpakken, we willen het eerlijker verdelen ten opzichte van elkaar. Die vraag horen we trouwens ook heel veel van de artsen zelf."

"We moeten onszelf durven afvragen wat de redelijke verloning van een arts is", klinkt het nog bij Van Gorp. "Zeker als je weet dat de middelen ter beschikking worden gesteld door de samenleving, binnen het kader van de sociale zekerheid."

Meest gelezen