Coronavirus slaat hard toe in woonzorgcentrum De Brink in Koksijde: "Slechts 8 van de 21 medewerkers nog aan de slag"

Het gaat niet goed in woonzorgcentrum De Brink in Koksijde, want daar zijn nog maar 8 medewerkers van de 21 aan het werk. De rest is besmet met het coronavirus. Ook 23 van de 28 bewoners zijn besmet. Het woonzorgcentrum sloeg vorige week vrijdag al alarm bij de burgemeester, maar ook hij vindt nergens extra helpende handen.

Normaal gezien moest het leger vandaag komen helpen in woonzorgcentrum De Brink in Koksijde, maar om administratieve redenen kon die hulp niet doorgaan. "Dat komt hard aan bij de mensen die de hulp echt nodig hebben", zegt de burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche (Open VLD). "Er moet dringend een oplossing komen. Anders kondig ik morgen het rampenplan aan."

Als er niet snel hulp komt, zal ik het gemeentelijk rampenplan moeten afkondigen

Burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche

"Iedereen helpt iedereen"

"We zitten in een noodsituatie", zegt Vanden Bussche nog. "Niemand kan ons helpen: de brandweer niet, het leger niet en het ziekenhuis van Veurne niet. Ik heb daar alle begrip voor, maar dan moet ik wel richtlijnen krijgen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Ik sta ook in contact met de gouverneur van West-Vlaanderen. Ook hij zoekt hulp, maar meer weet ik voorlopig ook niet."

Veronique Coulier is hoofdverpleegster en leidt het rusthuis nu, omdat ook de directeur corona heeft. "Van de 8 medewerkers zijn er nu maar 3 met een medische achtergrond. Maar ook die mensen helpen mee met de zorgende taken", zegt ze. "Zo helpt de poetsvrouw ook met het rondbrengen van het eten. Die mevrouw wordt af en toe ook in de kamers geroepen om te ondersteunen waar nodig. De collega's die dat niet gewoon zijn, hebben van ons een spoedcursus gekregen. Iedereen helpt elkaar. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen de beroepen op dit moment."

Meest gelezen