West-Vlaanderen telt de meeste covid-patiënten op intensieve zorg: "20 procent van de bedden zijn bezet door coronapatiënten" 

Uit de cijfers van Sciensano van de laatste 7 dagen blijkt dat West-Vlaanderen momenteel koploper is in het aantal patiënten op de afdeling intensieve zorg.  1 bed op de 5 is bezet door een COVID-patiënt en dat is hoger dan in de rest van het land. 

Pieter-Jan Breyne van het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper herkent de cijfers. Zelfs in zoverre dat de coronapatiënten daar bijna de helft van het aantal bedden intensieve zorg bezetten. Een ziekenhuis houdt graag de helft van zijn bedden op die afdeling vrij voor andere zieken.  Dus is het begrijpelijk dat het team van het Jan Yperman Ziekenhuis bezorgd is.  Pieter-Jan Breyne: "Vandaag zijn er 21 COVID-patiënten in ons ziekenhuis waarvan 5 op intensieve zorg. Er zijn deze afdeling 12 bedden in totaal. Dat is dus bijna de helft. Zoveel marge is dat niet meer."

Gemiddelde leeftijd?

Dokter Dirk Bernard van het AZ Sint-Lucas in Brugge vermoedt dat de leeftijd van de West-Vlamingen een rol speelt in de slechte cijfers.  De West-Vlaming heeft een hogere gemiddelde leeftijd dan zijn landgenoten en dat heeft dan weer te maken met het feit dat mensen van elders in het land graag hun pensioen in de kustprovincie komen doorbrengen. 

Op de kaart van het aantal besmettingen van de laatste 14 dagen kleurt het hart van West-Vlaanderen en een stukje van de Westhoek rood.  Maar er is niet echt een lijn in te trekken. Zo heeft AZ West uit Veurne, dichtbij het Jan Yperman Ziekenhuis en dichtbij de rode vlek op de kaart, betere cijfers dan de buren uit Ieper. Volgens Delphine Deneir van AZ West liggen er 10 patiënten op de COVID-afdeling en 1 op de afdeling intensieve zorg. Nochtans heeft het ziekenhuis het ook druk gehad. Maar daar werd de strijd de jongste dagen vooral gestreden in woonzorgcentrum Ter Linden in Veurne: "Sommige van onze verpleegsters en verplegers zijn nog na hun uren daar gaan bijspringen. We hebben hen ook materiaal bezorgd", besluit Delphine Deneir van AZ West in Veurne.

Meest gelezen