Videospeler inladen...

Brand in vrachtwagen op E19: tiental varkens overleeft het niet

Een vrachtwagen geladen met 210 varkens is vanmorgen rond 3u40 in brand gevlogen op de E19 in Rumst. De chauffeur probeerde eerst zelf nog de brand te blussen maar tevergeefs. De brandweer moest de E19 even helemaal afsluiten om de brand te kunnen blussen. Daarna is de vrachtwagen getakeld en zijn de varkens overgeladen op een andere vrachtwagen. Een tiental hebben de brand niet overleefd, ze zijn waarschijnlijk gestikt in de rook. 

"Toen we aankwamen, sloegen de vlammen al uit de achterzijde van de vrachtwagen en hing er zoveel rook dat we niks meer konden zien," zegt Bart Vanhoutte van brandweerpost Kontich, "het leek wel een dikke mist". De chauffeur had zijn vrachtwagen op de pechstrook gezet en met zijn eigen brandblusser al geprobeerd de brand te blussen. Een paar bestuurders van voorbijrijdende auto's hadden hem geholpen,  "maar zoiets is hopeloos," zegt Bart Vanhoutte.

E19 tijdlang helemaal afgesloten

De brandweer moest de E19 even helemaal afsluiten om te kunnen blussen, maar ze kregen de brand vrij vlug onder controle. "Door de rook zijn een tiental varkens gestikt," zegt Bart Vanhoutte. De vrachtwagen werd getakeld tot aan de dienstafrit in Kontich. Daar werd een achteras omhooggetrokken, zodat de vrachtwagen zelf tot aan de depannagedienst in Wilrijk kon rijden. Pas daar werden de varkens op een tweede vrachtwagen overgeladen.

Dode varkens

"Wat er moet gebeuren met de varkens die nog leven, hangt nu af van het Voedselagentschap," zegt Bart Vanhoutte.  De dode varkens worden opgehaald door het vilbeluik Rendac. Waardoor de vrachtwagen in brand gevlogen is, is nog niet duidelijk. De E19 is ondertussen weer helemaal vrij. 

Meest gelezen