Archieffoto
Arie Kievit

Eigenaars laten leeuwaapje vrij om politiecontrole te ontlopen

In Zaventem heeft de politie dit weekend met verschillende ploegen gezocht naar een zwart leeuwaapje. Dat was door de eigenaars losgelaten, toen ze zagen dat de politie eraan kwam. Het exotische diertje is nog niet teruggevonden. De kans dat het aapje de winterkou niet overleeft is groot.

Zaterdagmiddag kreeg de lokale politie van Zaventem een tip binnen over een leeuwaapje, dat illegaal gehouden werd in een woning aan de Bevrijdingslaan in deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe. Toen de eigenaars de politie zagen aankomen, vonden ze er niks beters op dan het diertje snel buiten te zetten. Ondanks zoekacties is het aapje niet teruggevonden.

Weinig kans op overleven

De agenten zagen en hoorden het aapje nog even, maar raakten daarna het spoor bijster. Politiechef Jean-Pierre Van Thienen vreest het ergste: "In dit koude en vochtige weer heeft het aapje weinig kans op overleven. Er zijn wel wat bomen en struiken in de omgeving van de woning, maar die bieden weinig beschutting. Bovendien ligt de woning vlakbij de autosnelweg. Ik denk dat het diertje het niet zal overleven."

Vervolging

Leeuwaapjes leven in het regenwoud in Brazilië. Ze worden tussen de 20 en 40 centimeter groot en zijn tenger gebouwd. De eigenaars riskeren een vervolging voor het houden van het dier. Politiechef Van Thienen is duidelijk: "Tenzij je daar een speciale licentie voor hebt, mag je zulke dieren niet houden. En als je zoals nu betrapt wordt, wees dan ook correct en laat ze dan ook niet zomaar los. Ik vermoed dat het parket hier niet mee zal kunnen lachen." De politie belooft alvast strengere controles op het houden  van verboden exotische dieren. 

Meest gelezen