Radio 2

Extra controles op zwaar verkeer: impact bij ongevallen vaak veel groter

Vrachtwagenchauffeurs in de provincie Antwerpen zijn gewaarschuwd. De komende weken zal de politie extra controleren of het voertuig in orde is en niet te zwaar geladen is. Er komen ook controles op de rij- en rusttijden. Het is de bedoeling om ongevallen met vrachtwagens te vermijden. De gevolgen zijn vaak zwaar, zowel wat verwondingen, schade als files betreft.
 

Van januari tot september vorig jaar gebeurden in onze provincie 280 ongevallen met vrachtwagens. Daarbij vielen 8 doden. "Ongevallen met vrachtwagens hebben meestal zware gevolgen", vertelt hoofdcommissaris Jean-Claude Gunst van de federale politie. "De materiële schade is vaak groter. De aard van de verwondingen is vaak erger.  Het is telkens ook heel wat werk om de schade op te ruimen met vaak veel verkeershinder als gevolg." Met de controles wil de politie ook toezien op de eerlijke concurrentie tussen de vervoerders, illegale arbeid en sociale fraude. Er wordt ook gelet op de werkomstandigheden van de chauffeurs en of de milieunormen worden gerespecteerd.

De controle-actie op vrachtwagens duurt 3 weken.
 

Meest gelezen