Google Streetview

Gemeenteraadslid uit Halle pleit voor hergebruik verwijderde grafzerken

In Halle houdt gemeenteraadslid Marc Sluys (N-VA) een opmerkelijk pleidooi. Hij stelt voor om de grafstenen, van graven die geruimd worden, te hergebruiken. Daardoor zouden ook mensen, met een klein budget, een goedkopere tweedehands grafsteen kunnen kopen.

Aanleiding voor het voorstel is een geplande ingreep op de begraafplaats van Essenbeek, bij Halle. Daar moeten 264 graven verdwijnen, waarvan de concessie is afgelopen. Volgens de standaardprocedure worden de graven geruimd en belanden de grafzerken in stukken in de afvalcontainer. Dat is zonde, vindt gemeenteraadslid Marc Sluys (N-VA). 

Niet naar container

Tijdens de jongste gemeenteraad stelde Sluys een alternatieve regeling voor.  "Ik stel voor dat de stad, voor het verwijderen van de grafstenen,  telkens overleg pleegt met steenkappers uit de regio", stelt hij. "Zij kunnen de grafstenen recupereren en in de circulaire economie ter beschikking stellen van mensen die hun overledenenen willen begraven, maar niet genoeg geld hebben om een nieuwe grafsteen te betalen.  Bovendien zullen er zo op de begraafplaatsen minder 'blinde vlekken', met andere woorden graven zonder zerk te zien zijn."

Korte concessie

Het schepencollege van Halle neemt het voorstel in overweging. De steenkappers zijn alvast enthousiast over het voorstel. Rita De Vleminck van de gelijknamige steenkapperij vlakbij de begraafplaats in Halle geeft een voorbeeld: "Zo een steen kunnen we herzagen, bijvoorbeeld om treden voor een trap te maken. Maar hergebruik als grafzerk kan zeker ook. Eigenlijk moeten we dan niet veel meer doen dan de steen opfrissen er een nieuwe naam op zetten." De markt voor grafzerken is de jongste jaren sterk gekrompen. "Een grafconcessie is in Halle nu de eerste tien jaren gratis. Veel mensen vinden het niet nodig om voor die korte periode een grafzerk te leggen. Misschien dat de mensen dat door deze formule toch nog willen doen", besluit Rita. 

Meest gelezen