Radio 2

Kinderboerderij Deerlijk verliest 40 hoenderen: "Vooral het afscheid van Henk de Haan valt zwaar"

In Deerlijk is zo goed als al het pluimvee van kinderboerderij Bokkeslot afgemaakt om te voorkomen dat het vogelgriepvirus zich verder verspreidt. Alles samen zijn ze een 40-tal kippen, eenden en kalkoenen kwijt. "Vooral afscheid nemen van Henk de Haan is emotioneel zwaar", zegt Willem Labeeuw van Bokkeslot.

Bokkeslot ligt vlak bij de kalkoenkwekerij waar vorige week vogelgriep uitbrak. In het bedrijf zijn alle 28.000 dieren afgemaakt. Maar ook de kinderboerderij moest afscheid nemen van zijn hoenderen. Het financiële verlies valt, al bij al, nog mee. Maar het verlies van de dieren komt emotioneel hard aan.

(Lees voort onder foto)

Facebookpagina Bokkeslot

Willem Labeeuw van Bokkeslot: "Henk de Haan overleefde enkele maanden geleden een aanval door een vos. We hebben hem als het ware met de hand erdoor gesleurd. Dat lokte toen heel wat reacties uit op de sociale media. En nu is Henk ook een slachtoffer van die preventieve opruiming. We waren ook bezig met de kweek van Izegemse koekoeks. Die zijn we ook kwijt."

In de kinderboederij zaten alle vogels al enkele maanden opgehokt voor de vogelgriep. "Vermoedelijk waren ze in orde. Ze waren niet ziek en we hadden ook geen sterfte. Maar we konden niet anders dan ze preventief te laten afmaken. Enkel onze pauwen en duiven mogen blijven. Blijkbaar zijn die minder vatbaar voor de ziekte en geven ze het virus minder door."

Boerderijkamp

Een ongeluk komt nooit alleen. Zaterdag werd er nog een kalfje van koe Marleen dood geboren. Bovendien is de kinderboerderij al voor de tweede keer lang dicht door de coronamaatregelen. Maar er is een lichtpunt. Willem Labeeuw: "We hebben toestemming gekregen om een boerderijkamp te houden tijdens de krokusvakantie. Dat zal deugd doen."

Meest gelezen