De koning vertoefde onder meer in de zomer van 2013 op het eiland Ile d'Yeu
YVES HERMAN

Lokale oppositiepartij stelt zich vragen bij bouwvergunning van bijhuis op Frans vakantiedomein koning Filip

Île d'Yeu, een paradijselijk - of goddelijk, zo je wil - eilandje voor de kust van het Franse departement Vendée. Al jaren is het een vakantiebestemming van koning Filip en zijn gezin. Twee jaar geleden kocht de vorst er een domein van zo'n 70 are groot, in een natuurzone. De bouw van een bijhuisje nu veroorzaakt er wrevel bij de lokale oppositiepartij. Het Paleis maakt zich echter sterk dat er niets mis is met de vergunning.

Wanneer we een kijkje nemen naar de bouwvergunningen die voor de gemeente L'Île-d'Yeu in augustus vorig jaar zijn goedgekeurd, valt de naam van een aanvrager op: Philippe Legrand. Zoals het bijhorende adres al doet vermoeden (Brederodestraat 16 te Brussel is het adres van het Koninklijk Paleis), gaat het wel degelijk om koning Filip, de koning der Belgen.

Het Paleis bevestigt dat de koning in 2019 een stuk grond met een woning heeft gekocht op het eilandje.  L'Île-d'Yeu is al jaren een favoriete bestemming van koning Filip en tot nog toe huurde hij er iets tijdens de vakantie.

De bouwvergunning die in augustus vorig jaar werd goedgekeurd, gaat over een bijgebouw van iets meer dan 40 vierkante meter. En daar is volgens de plaatselijke oppositielijst M'YEU ensemble iets verkeerd mee.

In het desbetreffende natuurgebied kan je namelijk niet zomaar bijbouwen. Een uitbreiding mag bijvoorbeeld maar maximaal 30 vierkante meter groot zijn. Bovendien is het bijgebouw op het domein van de koning niet alleen 10 vierkante meter te groot, maar gaat het volgens de oppositiepartij al om een tweede uitbreiding. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Opgelegd"

Oppositieleider Patrice Bernard interpelleerde burgemeester Bruno Noury erover tijdens de zitting van de gemeenteraad vorige week, nadat verschillende inwoners hem - naar eigen zeggen - attent hadden gemaakt op de kwestie.

Het antwoord van de burgemeester deed bij de oppositie enigszins de wenkbrauwen fronsen. Burgemeester Noury had het over een beslissing die hen was "opgelegd". Even later in zijn antwoord verduidelijkte de burgemeester dat het was "opgelegd wegens veiligheidsredenen", waarna hij liet verstaan dat de prefectuur - de hogere overheid - daarvoor was tussengekomen. (U kunt de passage tijdens de gemeenteraad zelf raadplegen op YouTube, vanaf 2u44).

Wat de burgemeester exact bedoelde met "opgelegd" (imposé) is niet duidelijk. Onze redactie kon hem vandaag niet bereiken.

Wettelijke uitzondering

Is de vergunning dan in strijd met de geldende regels? De regionale krant Ouest-France contacteerde de prefectuur en daar wees men op een wettelijke uitzondering voor het "algemeen belang", een uitzondering die in dit geval zou gelden. De lokale oppositiepartij M'YEU ensemble betwist dat de uitzondering - die volgens hen zou gelden voor collectieve voorzieningen of openbare diensten - in dit geval kan ingeroepen worden.

Het Paleis van zijn kant bevestigt dat het bijgebouw inderdaad moet dienen voor de veiligheidsdiensten- en installaties die de veiligheid van het staatshoofd moeten garanderen, en maakt zich sterk dat in dat licht alles conform de regels is verlopen.

Vraag is hoe zwaar de bezwaren van de lokale oppositiepartij echt wegen, aangezien het om een interpretatie van een wettelijke uitzondering lijkt te gaan. Patrice Bernard van M'YEU ensemble laat bovendien weten dat hij niet meteen van plan is om een procedure te starten, maar dat hij vooral wil aanklagen dat de burgemeester volgens hem niet correct te werk is gegaan. Tegen koning Filip - zo benadrukte hij meermaals - heeft de plaatselijke oppositieleider niets. "Het is een zeer sympathieke man, we zien hem graag komen."

Meest gelezen