Videospeler inladen...

Leger neemt de macht in Myanmar over, regeringsleider en Nobelprijs­winnares Aung San Suu Kyi opgepakt

In Myanmar heeft het leger regeringsleider en voormalig Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi opgepakt. Ook andere leden van haar kabinet en van haar partij zijn opgepakt. De militaire opperbevelhebber heeft op televisie aangekondigd dat het leger voor minstens een jaar de macht overneemt. Volgens de militairen is er sprake van fraude door de partij van Aung San Suu Kyi bij de verkiezingen van november vorig jaar. De spanningen tussen het leger en de regering waren de voorbije weken weer sterk opgelopen.

In november vorig jaar waren er parlementsverkiezingen in Myanmar, nog maar de tweede vrije stembusgang sinds het einde van de militaire dictatuur in 2011. De National League for Democracy (NLD), de partij van Aung San Suu Kyi, haalde een overweldigende meerderheid van 396 van de 476 zetels. De belangrijkste oppositiepartie USDP, die gesteund wordt door het leger, haalde een 25-tal zetels. Volgens internationale waarnemers is de stembusgang goed verlopen, maar volgens het leger is er sprake van fraude.

Het leger eiste om de verkiezingsresultaten te kunnen inkijken en verifiëren, maar de NLD weigerde daarop in te gaan. Vandaag zou het nieuwe parlement geïnstalleerd moeten worden, en de voorbije dagen liepen de spanningen nog wat meer op.

Een legerwoordvoerder had dinsdag verklaard dat de verkiezingen "noch vrij, noch eerlijk" verlopen waren. "Het leger zal de wet volgen, zonder de grondwet te overtreden", maar ook "we zeggen niet dat het leger de macht zal overnemen, we zeggen ook niet dat we dat niet zullen doen."

Bekijk hier het gesprek met correspondent Annelie Langerak in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wel of geen staatsgreep?

Afgelopen nacht heeft het leger dan regeringsleider Aung San Suu Kyi en meerdere prominente leden van haar partij NLD en haar regering opgepakt. Op Myawaddy TV, een televisiezender die aanleunt bij het leger, kondigden de militairen aan dat vanaf nu de noodtoestand geldt en dat ze voor minstens een jaar de macht zullen overnemen. De touwtjes zijn nu in handen van opperbevelhebber Min Aung Hlaing.

Het leger verantwoordt zijn acties door te verwijzen naar een onderdeel van de grondwet, die nog deels door de militaire junta is opgesteld. Dat stelt - simpel gezegd - dat het leger de macht mag overnemen in geval van een noodsituatie.

Beluister hier het gesprek met Annelie Langerak, correspondente in Thaïland, een buurland van Myanmar, in "De ochtend" op Radio 1 (de tekst gaat hieronder door):

Volgens het leger is er dus geen sprake van een echte staatsgreep, maar de NLD, de partij van Aung San Suu Kyi, ziet dat anders. In een verklaring op Facebook roept de NLD de bevolking op om de coup niet te aanvaarden en te protesteren. "De acties van het leger gaan in tegen de grondwet en de wil van de kiezers. Het leger wil de bevolking weer onder een dictatuur stellen", luidt het.

Volgens de NLD wordt Aung San Suu Kyi momenteel vastgehouden in de hoofdstad Naypyidaw. Daar ligt alle telefonie- en internetverkeer plat. De staatstelevisie meldt via Facebook dat ze door technische problemen niet meer kan uitzenden. Ook in Yangon, de grootste stad van Myanmar, liggen internet en telefonie plat. Voor het stadhuis staan militaire trucks.

Bekijk hieronder de journaalreportage (01/02/21) over de toestand in Myanmar: (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Aung San Suu Kyi, populair, maar ook omstreden

Aung San Suu Kyi (75) werd jarenlang gevangengehouden tijdens de strenge militaire junta in Myanmar, die eindigde in 2011. Ze raakte ook internationaal bekend voor haar verzet tegen de dictatuur in Myanmar en in 1991 won ze de Nobelprijs voor de Vrede. Aung San Suu Kyi werd toen omschreven als "het perfecte voorbeeld van de macht van de machtelozen". Het zou uiteindelijk 21 jaar duren vooraleer ze die prijs zelf kon ontvangen. 

Bekijk hieronder een video uit "Het Journaal" van toen of lees verder:

Videospeler inladen...

In 2015 won Aung San Suu Kyi de eerste vrije verkiezingen in het land sinds het einde van de junta. Volgens de grondwet mocht ze geen president worden, maar ze was wel de facto de politieke leider van het land. De machtsbalans tussen Aung San Suu Kyi en het leger bleef altijd fragiel. Zo blijft volgens de grondwet een vierde van de zetels voorbehouden voor de legertop en gaan ministerposten zoals Defensie, Binnenlandse Zaken, Migratie en Grensgebieden altijd naar het leger, ongeacht de regering die aan de macht is.

Aung San Suu Kyi is veruit de populairste politicus van het land, al heeft ze vooral in het buitenland veel van haar imago verloren. Dat komt door de manier waarop ze omgaat met de Rohingya, de moslimminderheid in het westen van het land. Ze stond toe dat het leger de Rohingya brutaal aanviel en op bloedige wijze verdreef naar Bangladesh. Dat werd internationaal een genocide genoemd, maar Aung San Suu Kyi nam de verdediging van het leger op zich. 

In onderstaande reportage uit "Terzake" wordt dieper ingegaan op deze kwestie.

Videospeler inladen...

Meest gelezen