Liveblog: Minister Beke over "vaccinatievoorrang voor jongeren": "Geen goed idee, eerst de meest kwetsbaren"

Moeten jongeren tussen 18 en 24 jaar voorrang krijgen bij vaccinaties, zoals bekende en minder bekende Vlamingen vragen in een open brief? Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke vindt dat geen goed idee. "Je krijgt je vrijheid niet automatisch terug na vaccinatie", zegt Beke. "We kunnen jongeren het beste helpen door eerst de ouderen te vaccineren, om zo de druk op de gezondheidszorg te verminderen. Dan kan er versoepeld worden", verklaart biostatisticus Joris Meys. Welkom in onze liveblog met het belangrijkste en opvallendste coronanieuws.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Wouter Beke over "vaccinatievoorrang voor jongeren": "Het is niet verstandig om volgorde van vaccinatie om te keren"

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke vindt het geen goed idee om bij de start van de vaccinatie van de brede bevolking eerst de jongeren aan de beurt te laten. Hij wijst er op dat de redenering dat jongeren sneller de vrijheid zullen terugkrijgen na vaccinatie niet klopt.

"Het idee om jongeren eerst te vaccineren is niet zo verstandig. Het is begrijpelijk dat de mensen en zeker ook de jongeren het zwaar hebben met alle maatregelen, maar de strategie voor vaccineren, vertrekt vanuit een premisse: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de meest kwetsbaren het snelst gevaccineerd geraken. Zij leggen de grootste druk op onze gezondheidszorg en ziekenhuizen. Ze maken ook de grootste kans om te komen overlijden."

Uit dat oogpunt is het niet verstandig om de volgorde van vaccinatie omkeren. "Als jongeren besmet raken, voelen velen er niks van. De kans dat zij in intensieve zorg terechtkomen of overlijden aan de gevolgen van COVID-19 is in verhouding verwaarloosbaar."

Het is niet omdat men gevaccineerd is, dat er geen regels meer zouden gelden
Wouter Beke

De minister wil de verwarring uitklaren. "Ik zou twee zaken uit elkaar willen halen. De idee dat je alle vrijheid terugkrijgt als je gevaccineerd bent, dat klopt niet. Kijk vandaag naar de woonzorgcentra. Het is niet omdat men gevaccineerd is, dat er geen regels rond bezoekrecht en dergelijk meer zouden gelden.  Omgekeerd is het ook niet zo dat wanneer je als laatste groep zou worden gevaccineerd, dat je dan als laatste een stuk van je vrijheid zou herwinnen."

"We gaan naar een evenwicht moeten gaan tussen voldoende mensen uit de kwetsbare groepen die gevaccineerd zijn en hoe kunnen we dan een stuk zuurstof aan de mensen terug te geven en zeker aan de jongere generatie."

Bekijk het gesprek met minister Beke uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

De nieuwe cijfers: minder opnames en overlijdens, meer testen en besmettingen

De ziekenhuisopnames en de overlijdens in ons land blijven verder dalen. Op weekbasis worden nu 16 procent minder mensen in het ziekenhuis opgenomen. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen op weekbasis blijft echter stijgen. Er worden ook heel wat meer testen uitgevoerd. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Van 25 tot 31 januari werden elke dag gemiddeld 114 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 16 procent: de week daarvoor (18 tot 24 januari) waren er gemiddeld 136 ziekenhuisopnames per dag. De daling zet zich daarmee door: gisteren was er op weekbasis nog een daling met 10, zaterdag met 6 procent en vrijdag met 2 procent.
  • Gisteren, zondag 31 januari, werden 73 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, 52 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten.
  • In totaal liggen er nu 1.787 coronapatiënten in het ziekenhuis, dat aantal is lichtjes gestegen. 315 onder hen liggen op intensieve zorg, 165 patiënten hebben beademing nodig.
  • In de week van 22 tot en met 28 januari overleden elke dag gemiddeld 49 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 2,3 procent minder dan de week ervoor. Tussen 15 en 21 januari overleden elke dag gemiddeld 50 mensen.
  • Tussen 22 en 28 januari werden per dag gemiddeld 2.260 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 10 procent meer dan de week ervoor.
  • Tussen 22 en 28 januari werden dagelijks gemiddeld 47.400 tests afgenomen. Dat is 14 procent meer dan de week ervoor, er worden dus meer testen uitgevoerd. De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) bedraagt nu 5,5. Dat betekent dat iets meer dan 5 op de 100 van de afgenomen testen positief was. Dat getal zit al meerdere dagen op hetzelfde niveau.
  • Op 31 januari (dat is de dag met het meest recente beschikbare cijfer) hadden in totaal 279.195 Belgen hun eerste vaccinatie gekregen, dat is 3,03 procent van de volwassen bevolking. 17.766 inwoners kregen hun tweede dosis al.

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano.

Zuid-Afrikanen mogen weer alcohol kopen

Het totaalverbod op de verkoop van alcohol in Zuid-Afrika wordt versoepeld nu het coronavirus iets meer onder controle is. De avondklok wordt met 3 uur ingekort en gaat nu pas om 23 uur in. Stranden, parken en meren die eind vorig jaar werden gesloten, mogen weer open en religieuze bijeenkomsten zijn ook weer mogelijk.

"We hebben de piek van de tweede golf achter ons", zei president Cyril Ramaphosa in een televisietoespraak. Ondanks de vooruitgang is het aantal nieuwe besmettingen nog altijd hoog, dus het gevaar dat het virus weer oplaait is hoog, waarschuwde het staatshoofd. Winkels mogen desondanks na ruim een maand sluiting tussen maandag en donderdag weer alcohol verkopen en cafés en restaurants de hele week.

Franse ski-oorden blijven zeker dicht tot eind februari

In Frankrijk blijven de skistations zeker dicht tot eind februari. Dat heeft de Franse premier Castex gezegd. In de huidige omstandigheden zou het heropenen van de skipistes onverantwoord zijn, zei Castex. De Franse premier wees er op dat bijna alle andere Europese landen met skigebieden hun pistes dicht houden.

Infectioloog Steven Callens (UZ Gent) pleit voor voorzichtigheid rond de vaccinatie van 65-plussers met het vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford. Dat vaccin werd vorige week vrijdag officieel goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap, maar Duitsland en Oostenrijk beslisten al om er voorlopig geen 65-plussers mee te vaccineren.

“Waarschijnlijk gaan er nog andere landen volgen die willen wachten tot er meer gegevens beschikbaar zijn over de werkzaamheid van het vaccin bij die oudere leeftijdsgroep”, zei professor Callens vanavond in Terzake. “Waarschijnlijk gaan we over een aantal weken zeggen dat er veel te doen was om niets, maar beter toch voorzichtig zijn dan te vroeg victorie kraaien.”

Er is de voorbije week twijfel ontstaan over de werkzaamheid van het vaccin van AstraZeneca bij ouderen. In de klinische studie werd het vaccin op onvoldoende proefpersonen van boven de 65 jaar getest. Het is nu wachten op wat ons land gaat beslissen. “De verschillende experten zijn nog volop bezig door alle cijfers en data te gaan”, zegt Steven Callens.

De Hoge Gezondheidsraad heeft vanavond wel al samengezeten om een advies op te stellen voor ons land. Wellicht wordt het advies morgen overgemaakt aan de werkgroep vaccinatie. De eerste 80.000 dosissen van het vaccin van AstraZeneca worden eind deze week verwacht.

Herbekijk hieronder het volledige gesprek met Steven Callens uit Terzake:

Videospeler inladen...

Infectioloog Steven Callens over vaccin van AstraZeneca bij 65-plussers: “Beter voorzichtig zijn dan te vroeg victorie kraaien”

Gegevensbeschermingsautoriteit wil zegje kunnen doen over coronamaatregelen en privacy

De Gegevensbeschermingsautoriteit gaat een brief sturen naar alle regeringen in België waarin staat dat de coronamaatregelen meer rekening moeten houden met het recht op privacy. Dat zegt voorzitter David Stevens op de website van Knack. Stevens klaagt aan dat de Gegevensbeschermingsautoriteit niet altijd om advies wordt gevraagd, zelfs als dat wettelijk verplicht is.

Dat het soms snel moet gaan, is niet altijd een argument, zegt hij: “Er zijn veiligheidsraden geweest waarbij de maatregelen de dag nadien in werking getreden zijn. Maar we merken dat in sommige gevallen die hoogdringendheid er ook wel is, maar er toch wel voldoende tijd was geweest om ons te contacteren.”

De voorzitter van de Gegevensbeschermingsautoriteit geeft het voorbeeld van de registratie in de horeca in het voorjaar: “Dat waren ofwel papieren documenten die in een mapje zaten en veel te lang bleven liggen. En als je dat werd voorgelegd om je daarop in te schrijven, dan kon je soms wekenlang in de tijd teruggaan en zien wie er allemaal in dat restaurant geweest was.”

En zo zijn er nog wel wat zaken die de Gegevensbeschermingsautoriteit wil aankaarten bij de Vlaamse en federale overheid. In Knack heeft voorzitter David Stevens het over “de mogelijkheid om quarantainegegevens door te geven aan burgemeesters”, of de “verregaande bevoegdheden” die de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid heeft “om persoonsgegevens te delen met zowat eender wie.”

David Stevens zegt niet dat persoonsgegevens doorgeven niet kan, en benadrukt ook dat de Gegevensbeschermingautoriteit begrip heeft voor “de noodzaak om maatregelen te nemen om de pandemie te bestrijden”, maar dat moet dus gebeuren met aandacht voor de privacy en andere grondrechten. En volgens Stevens ook met steviger juridische fundamenten: “Een basis van wetgeving of Koninklijke Besluiten in plaats van Ministeriële Besluiten. Die staan nogal laag in de hiërarchie”

Franse restaurants openen de deuren uit protest tegen de coronamaatregelen

In Frankrijk zijn een aantal restaurants opengegaan vandaag. Dat mag niet, maar de restauranthouders hebben op met de heropening geprotesteerd tegen de coronamaatregelen. De uitbaters riskeerden boetes, maar ook de klanten kunnen worden beboet .

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Coronavirus slaat hard toe in woonzorgcentrum De Brink in Koksijde: "Slechts 8 van de 21 medewerkers nog aan de slag"

Het gaat niet goed in woonzorgcentrum De Brink in Koksijde, want daar zijn nog maar 8 medewerkers van de 21 aan het werk. De rest is besmet met het coronavirus. Ook 23 van de 28 bewoners zijn besmet. Het woonzorgcentrum sloeg vorige week vrijdag al alarm bij de burgemeester, maar ook hij vindt nergens extra helpende handen.

Lees het volledige artikel hier:

Vaccinatiecentrum in Bilzen wordt uitgetest: "Met acteurs die zogezegd flauwvallen of blind zijn"

De voorbije weken werd het vaccinatiecentrum in Bilzen al volledig ingericht, vanmiddag wordt het als eerste in Limburg uitgetest. En daarvoor zijn ook acteurs opgetrommeld. Die doorlopen het hele traject, vanaf de aankomst op de parking tot het vertrekken met een afspraak voor een tweede prikje op zak. Er wordt zelfs uitgetest wat de medewerkers moeten doen als een gevaccineerde onwel wordt.

Lees het volledige artikel hier:

Italië versoepelt maatregelen, toeristische attracties en horeca weer open

Italië heeft maandag de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld. Bijna 300.000 horecazaken en toeristische attracties zoals het Colosseum en het Pantheon gaan weer open.

De Italianen mogen terug binnen eigen land reizen, maar wel enkel naar regio's met een lage infectiegraad. In vijf regio's: Sicilië, Sardinië, Puglia, Umbrië en Zuid-Tirol, blijft het code oranje. Dat houdt in dat bij de horeca alleen kan worden afgehaald en mensen zonder geldige reden in de buurt van hun huis moeten blijven. De avondklok vanaf 22.00 uur blijft gelden.

Doordat er nog steeds heel wat maatregelen van kracht zijn en er bijna geen buitenlandse toeristen zijn, was het de eerste dag van de versoepeling erg rustig. In Rome gingen de Sixtijnse Kapel en het Vaticaanmuseum na 88 dagen weer open.

Bijna 7.000 culturele activiteiten kregen 35 miljoen euro overheidspremie

Tussen november en januari hebben bijna 7.000 organisatoren een "culturele activiteitenpremie" ontvangen. Dat is een ondersteuningsmaatregel van de Vlaamse overheid om het publiek – in afwachting van een geleidelijke heropening - op een veilige manier te laten proeven van cultuur. 

Het gaat vooral om online of alternatieve activiteiten van kunstenaars, muzikanten of technici, beroepsgroepen die nagenoeg zonder werk zitten door de coronacrisis. 

Alles samen kwamen er meer dan 10.000 aanvragen binnen. Op basis van het “wie het eerst komt, het eerst maalt”-principe kregen bijna 7.000 daarvan een subsidie tussen 2.000 en 20.000 euro voor activiteiten tussen 1 september van vorig jaar en 31 mei van dit jaar.  Een van de voorwaarden dat er minimaal twee individuele cultuurwerkers tewerkgesteld werden.  

Een groot deel van de 35 miljoen vloeit op die manier rechtstreeks door naar muzikanten, acteurs of technici. Maar ook mensen uit de media, dans- en fotografiewereld komen aan bod. De meeste aanvragen kwamen uit de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen en vanuit organisaties uit de muzieksector. Bijvoorbeeld het online dj-gebeuren “Antwerpen Feest” op oudejaarsavond. Maar ook vanuit de beeldende kunsten en cultuureducatie was er heel wat interesse. 

Statisticus Joris Meys: "Jongeren hebben er baat bij wanneer eerst ouderen worden gevaccineerd"

Statisticus Joris Meys vindt het geen goed idee om bij de start van de vaccinatie van de brede bevolking eerst de jongeren aan de beurt te laten. Die oproep werd vanochtend gedaan in een open brief en viroloog Marc Van Ranst vond dat een zinvolle strategie om de jongeren perspectief te bieden. "Ik volg die redenering niet", zegt Meys in "De wereld vandaag".

"Als je naar de klinische studies kijkt, dan zie je dat de vaccins goed beschermen tegen de ziekte COVID-19, maar dat er in de gevaccineerde groepen nog altijd besmettingen voorkomen. Uit de eerste resultaten van het onderzoek naar in hoeverre de vaccins bescherming bieden tegen het doorgeven van het virus blijkt dat voor een deel zo te zijn, maar ook die bescherming is niet honderd procent."

Volgens Meys lijkt het tegenintuïtief, maar het zou beter zijn om de meer kwetsbare mensen eerst te vaccineren om op die manier de druk op onze gezondheidszorg verminderen. "Als je op die manier vaccineert, dan kan de maatschappij sneller opengaan. We kunnen de jongeren het beste helpen door eerst de mensen van veertig en vijftig jaar te vaccineren."

Meys wijst er ook op dat de vaccins dienen om voornamelijk een groepsbescherming tegen het coronavirus te bereiken. "Natuurlijk geven we de vaccins nu eerst aan de meest kwetsbaren, maar ultieme doel van het vaccin is groepsimmuniteit. Die bereik je door zowel de jongeren als de ouderen te vaccineren. Dan lijkt het logisch om de vaccinatiestrategie zo uit te tekenen dat de ziektekost zo laag mogelijk gehouden moet worden en dan kom je terecht bij de ouderen."

Pro League deelt weer knuffelboetes uit aan 6 clubs na afgelopen weekend

De clubs uit 1A en 1B zijn hardleers, zo valt af te leiden uit de nieuwe coronasancties die de Pro League heeft opgelegd. Na de afgelopen speeldag kregen 6 clubs een straf. Het gaat om Anderlecht, Waasland-Beveren, Antwerp, Beerschot, Club NXT en Union.

Lees het volledige artikel hier:

Meest gelezen