Videospeler inladen...

Noordoosten van VS getroffen door sneeuwstorm, Björn Soenens: "Vaccinatieafspraken afgelast en afstandsonderwijs"

Het noordoosten van de Verenigde Staten wordt getroffen door een heel zware sneeuwstorm. Het sneeuwt er al urenlang onophoudelijk. In New York is de noodtoestand afgekondigd. "De gouverneur en de burgemeester van New York vragen niet op straat te komen als het niet nodig is", zegt correspondent Björn Soenens. Er wordt in totaal 50 centimeter sneeuw verwacht.

Het openbare leven in het noordoosten van de VS is tot stilstand gekomen door de impact van een zware sneeuwstorm. Dat stelt onze reporter Björn Soenens vast op Times Square in New York.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Het gebeurt wel vaker dat de gouverneur en de burgemeester van New York de noodtoestand afkondigen bij noodweer. "Dan kunnen ze alle maatregelen treffen om het openbare leven in goede banen te leiden. De metrolijnen worden gesloten als dat nodig is. Dat is al gebeurd met een van de bovengrondse metrolijnen en een aantal buslijnen. Het verkeer wordt zo veel mogelijk beperkt tot essentiële voertuigen", zegt Björn Soenens.

Onze correspondent Björn Soenens in "Het Journaal" vanuit zijn woonplaats New York (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...
Het zijn ouderen die hun prik moeten krijgen, die stuur je de straat niet op en laat je geen heup breken

"Times Square ligt er sowieso al een beetje uitgestorven bij sinds de coronacrisis van een jaar geleden. De sneeuw ligt hier al dik. Het is al 24 uur aan het sneeuwen. Er skiën zelfs mensen op Times Square. Een raar beeld. Op dit ogenblik is het redelijk rustig, maar er zijn momenten dat er rukwinden opsteken van 50 tot 60 kilometer per uur en dat veroorzaakt ijzige toestanden. De gouverneur en de burgemeester spreken over een levensgevaarlijke toestand en ze vragen om niet op straat te komen als het niet nodig is."

Het blijft zeker nog uren sneeuwen. "Dat heeft een invloed op de stad. Alle vaccinatieafspraken tegen het coronavirus zijn uitgesteld naar overmorgen. Het zijn vooral ouderen die hun prik moeten krijgen. Die kun je niet de straat op sturen en bij wijze van spreken hun heup laten breken. De coronatesten gaan wél nog door. En de kinderen krijgen thuisonderwijs. Nu ligt er 20-30 centimeter sneeuw, maar er wordt in totaal tot 50 centimeter sneeuw verwacht tegen vanavond."

BEKIJK hier enkele sfeerbeelden (en lees voort onder de foto's):

2021 Getty Images
AFP or licensors
AFP or licensors

Voor daklozen is dit een ontzettend moeilijke periode. "Men schat dat er 80.000 daklozen zijn op 8 miljoen inwoners. Men heeft extra inspanningen gedaan - ook tijdens deze storm - om hen echt op te sporen en in metrostations te gaan kijken. Daklozen zoeken daar beschutting", legt Soenens uit in "De ochtend" (Radio 1). 

Meest gelezen