Videospeler inladen...

Beelden van bodycam tonen hoe politie in VS pepperspray spuit in gezicht van geboeid negenjarig meisje

In de Verenigde Staten is een video opgedoken van politieagenten die pepperspray gebruikten tegen een negenjarig zwart meisje in Rochester, in de staat New York. Dat heeft een nieuwe golf van verontwaardiging veroorzaakt in de VS over het veelvuldige gebruik van geweld door de politie, in het bijzonder tegenover mensen met mentale problemen. 

De politie van Rochester, in New York, kreeg een oproep voor een negenjarig meisje dat suïcidaal was. Volgens de adjunct-politiechef van Rochester zei het meisje dat ze haar moeder wou doden en zichzelf om het leven wou brengen.

De politie sloeg haar in de boeien. Toen de agenten haar in de politiewagen wilden zetten en het kind zich verzette, gebruikten ze pepperspray. Op de beelden zie je een meisje dat duidelijk overstuur is, huilt en naar haar vader vraagt. De beelden van de arrestatie zijn afkomstig van de bodycams van de agenten en werden gisteren door de politie gepubliceerd.

(Lees verder onder de tweet met de beelden van de bodycam)

Wanneer het meisje weigert om verder in de patrouillewagen te schuiven, hoor je een van de agenten adviseren om de pepperspray te gebruiken.  Even later wordt er pepperspray in het gezicht van het geboeide kind gespoten. Het meisje werd naar het Rochester General Hospital gebracht en later die dag vrijgelaten. 

"Als moeder van een 10-jarige wil je deze video niet zien"

De vraag circuleerde meteen op het internet hoe een oproep voor familiale problemen kon uitdraaien in geweld tegenover een overstuur negenjarig kind. De politie zei dat ze heeft gehandeld om de veiligheid van het meisje te verzekeren.

Maar de burgemeester van Rochester, Lovely Warren, veroordeelt het gebruik van geweld tegen een kind. "Als moeder van een 10-jarige dochter wil je deze video niet zien".  Ze beloofde een intern onderzoek naar het gebruik van geweld door de politie.

Ook politiechef van Rochester Cynthia Herriott-Sullivan uitte op een persconferentie kritiek op de aanpak. "Ik ga hier niet staan ​​en je vertellen dat het oke is om een negenjarige te besproeien met pepperspray."

Ik ga hier niet staan ​​en je vertellen dat het oke is om een negenjarige te besproeien met pepperspray

Politiechef Rochester Cynthia Herriott-Sullivan

Voor lokale activisten is de video opnieuw een bewijs dat de politie mensen, die midden in een geestelijke gezondheidscrisis zitten, als criminelen behandelt. "De politie is vooral opgeleid om gewelddadige verdachten aan te pakken, maar niet om met mensen om te gaan die radeloos of geestesziek zijn", klonk het nog. De burgemeester pleit alvast voor meer empathie en medeleven bij de agenten. 

Tweede keer in een jaar tijd

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat de politie van Rochester in opspraak komt voor gewelddadig optreden tegen mensen met mentale problemen.

In maart vorig jaar stierf Daniel Prude door een gewelddadige politie-interventie. De agenten hadden een kap over het gezicht van de zwarte 41-jarige man getrokken, nadat hij op de agenten had gespuwd en gezegd had dat hij besmet was met het coronavirus. Zijn familie had de politie opgeroepen omdat hij mentale problemen had en zich erg verward gedroeg.

De dood van Prude die -net als het 9-jarige meisje- met mentale problemen kampte, heeft geleid tot grootschalige protesten in de stad. 

Meest gelezen