Copyright © 2019, Chawanai Akkhaphatthanakul, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Wat drijft "Redditbeleggers" om massaal GameStop-aandelen op te kopen? En wat levert het hen op?

Een grote groep van kleine beleggers heeft de afgelopen week het aandeel van het Amerikaanse GameStop laten exploderen. Op internetforum "Reddit" roepen ze op om het aandeel massaal aan te kopen, en zo de koers de hoogte in te schieten. Ook andere aandelen, zoals zilver, komen nu in het vizier. Maar wie zijn die "Redditbeleggers"? Tegen wie nemen ze het op? En ... zijn ze aan het "winnen"?

"Reddit" is een online discussieplatform. Gebruikers discussiëren er over zowat alles. In het kanaal "wallstreetbets" worden er ideeën uitgewisseld over de beurs. Sinds een tijdje wordt daar opgeroepen om massaal aandelen van GameStop op te kopen, een Amerikaanse winkelketen die videogames verkoopt. Gebruikers deden dat massaal, waardoor de koers van het aandeel op zo'n tien dagen tijd van ongeveer 30 dollar naar meer dan 300 dollar steeg. Er werd ook opgeroepen om andere aandelen, zoals dat van Nokia, te kopen. Ook over zilver wordt er gediscussieerd in de groep.

Wie zijn ze, en waarom kopen ze op?

Sommige van de Reddit-gebruikers geven aan dat ze de tactieken van grote hefboomfondsen willen tegengaan. Enkele grote hefboomfondsen hadden het aandeel van GameStop namelijk "geshort". Volgens sommige gebruikers op Reddit is dat niet ethisch, omdat je winst maakt als het aandeel zakt.

Onderstaande video legt in 1 minuut uit wat "shorten" is (de tekst gaat daaronder verder)

Volgens Thomas Smolders zijn de motivaties van de Reddit-gebruikers uiteenlopend. Smolders adviseert bedrijven bij hun digitale campagnes en kent de Redditfora door en door. "Sommigen op dat kanaal hebben de intentie om het systeem echt te veranderen, maar anderen surfen gewoon mee op de koersverhoging, profiteren en willen cashen", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het aantal mensen in "wallstreetbets" is de afgelopen dagen gestegen van een paar miljoen, naar 7 miljoen. Dat maakt het moeilijk om te zeggen wat de algemene intentie precies is."

Herbeluister hier het gesprek in "De wereld vandaag" over de "Redditbeleggers" (en lees verder onder de audio)

Volgens computerveiligheidsexperte Nathalie Van Raemdonck is het echt een wereldwijde beweging. "Amerikanen kochten GameStop vooral met de app "Robin Hood", die rekent weinig transactiekosten aan. Maar die app heeft het ondertussen verboden om het aandeel nog te kopen", aldus Van Raemdonck die zich verdiept in onlinefora zoals Reddit. "Leden van het forum buiten de VS hadden nog wel toegang tot het aandeel en kochten het ook massaal, waardoor de koers verder bleef stijgen. Op het forum worden daar nu ook grapjes over gemaakt, dat de Europeanen het leger komen bijstaan."

Onder die kleine beleggers die gehoor gaven aan de oproepen op Reddit zijn ook Vlaamse beleggers. De 25-jarige Marie leerde over GameStop via Reddit en kocht enkele aandelen. "Ik investeerde zo'n 400 euro, toen de koers rond de 30 euro schommelde. Toen de koers boven de 100 ging, verkocht ik. Ik heb zo'n 800 euro winst gemaakt." Volgens Marie is het "Reddit-leger", geen "trollenleger". "Ik lees op Reddit dat er mensen zijn die met hun winst hun studielening of dure operatie hebben kunnen betalen. Wat die beleggers nu doen, is gewoon zeggen tegen de hefboomfondsen: wij hebben jullie liggen, op dezelfde manier dat jullie ons altijd liggen hebben."

Wie wint er?

Wie trekt hier nu aan het langste eind? Heel wat hefboomfondsen hebben wel degelijk grote verliezen geleden door de massale aankoop van kleine beleggers van GameStop-aandelen. "Het gaat over miljarden. Die hefboomfondsen moesten natuurlijk die geleende aandelen teruggeven. Ze speculeerden op een dalende koers, maar ze was net gestegen. Ze moesten dus de aandelen terug gaan kopen op de markt, maar tegen een veel hogere prijs dan ze verkochten", aldus Smolders. 

Zijn de hefboomfondsen de slechteriken in het verhaal, zoals sommige Reddit-gebruikers doen uitschijnen? Beursexpert Pascal Paepen gaat niet mee in het negatieve imago dat hen wordt aangemeten. "Fondsenmanagers doen ook goede dingen", zei hij in een themauitzending over de beurs in "De wereld van Sofie" op Radio 1. 

Herbeluister hier het tweedelige gesprek met beursexpert Pascal Paepen uit "De wereld van Sofie" (en lees verder onder de audio)

AFP or licensors
AFP or licensors

De kleine beleggers hebben de grote hefboomfondsen dus wel pijn kunnen doen, al is de vraag: hoe lang gaat dat nog duren? "Ik vrees dat de fondsen wel winnen. Dat ze iets "shorten" wil ook vaak zeggen dat er iets mis is met het bedrijf, dat het niet meer goed presteert, en dat een daling van de koers wel waarschijnlijk is", aldus Smolders. "De kans bestaat dat de GameStop-bel dus zal barsten, en dat het aandeel zal dalen. Als de kleine belegger dan te laat verkoopt, ziet hij zijn winst als sneeuw voor de zon verdwijnen", gaat hij verder. 

Herbeluister hieronder een reconstructie van de "GameStop-saga" uit "De Wereld van Sofie" (en lees verder onder de audio)

"Het is moeilijk om die groep van kleine beleggers bij elkaar te houden. Als er een paar gaan verkopen, krijg je misschien een watervaleffect, en zakt de koers in elkaar." Als de koers van GameStop begint te dalen, kunnen hefboomfondsen natuurlijk ook opnieuw gaan "shorten", inzetten op het verder verlies van het aandeel, en zo winst maken. 

Bekijk hieronder ook de reportage over GameStop uit "Terzake" op Canvas

Meest gelezen