Radio 2

Shantykoor Blankenberge krijgt plots nieuwe, jonge leden door TikTok-filmpje: "Ik ben 27 jaar oud en de jongste van de bende"

Het Shantykoor in Blankenberge kent een onverwachte bloei. Dat komt door de hype rond een internetfilmpje waarin een Schot een zeemanslied van 200 jaar oud zingt. Meer en meer jonge mensen willen ook van die zeemansliederen zingen. Jeremy Dobbels (27): "De hype heeft mijn passie voor die shanty's nog versterkt."

Oude zeemansliederen of shanty's zijn weer hip. Dat is te danken aan een Schotse postbode, Nathan Evans. Hij plaatste zijn versie van "Wellerman", een lied van 1830, op de populaire app TikTok. En plots zijn die liederen dé trend van het moment.

De onlinehype waaide ook over naar het Shantykoor van Blankenberge. Dat bestaat 20 jaar en de gemiddelde leeftijd van de 40 koorleden ligt boven de 60. Maar nu bieden ook jonge mensen zich aan om mee te zingen.

(Lees voort onder foto)

Radio 2

Jeremy Dobbels is met zijn 27 één van de jongste leden van het Shantykoor van Blankenberge. "Ik was altijd al geïnteresseerd in oude zeemansliederen, maar de hype door het filmpje heeft mijn passie nog groter gemaakt. Shanty's zijn eigenlijk liederen die zeemannen zongen terwijl ze samen aan het werk waren. Het ritme van de muziek geeft het tempo van het werk aan, bijvoorbeeld om aan een touw te trekken. Maar het interessantste is dat de liederen ook telkens een stuk geschiedenis vertellen."

Opnames

Door de coronamaatregelen kan het Shantykoor van Blankenberge voorlopig niet samenkomen om te zingen. En dan bieden onlinefilmpjes een alternatief. "Met enkele leden zijn we opnames aan het maken. We zingen thuis liederen in. We filmen dat en die opnames zullen we dan samenstellen om online te publiceren."

Meest gelezen