Hebben sneltesten voor bezoekers woonzorgcentra nog zin? "Te veel beperkingen en te laat"

Vanaf vandaag kunnen woonzorgcentra sneltesten bestellen, zodat ze vanaf vrijdag ingezet kunnen worden om bezoekers te testen of ze besmet zijn met het coronavirus. Het is een van de vele maatregelen om te voorkomen dat bezoekers covid binnenbrengen. Bij Integro, dat acht woonzorgcentra heeft in Limburg, beslissen ze vandaag over die sneltest.

De sneltesten dienen om het virus buiten te houden, en is een van de vele maatregelen naast de andere gekende zoals afstand houden, mondmaskers en handhygiëne. En sneltesten kunnen daar een belangrijke rol in spelen. Maar ze hebben ook hun beperkingen: "Sneltesten zijn meestal niet de meest betrouwbare testen", zegt directeur van Integro Roel Eerlingen. "Ze zijn heel goed in het opsporen van virale virussen, de heel besmettelijke varianten. Maar om het coronavirus op te sporen waar er nauwelijks of geen symptomen zijn, daar zijn ze niet zo geschikt voor. Dus je vangt eigenlijk een beetje achter de mazen van het net."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Een sneltest kan niet verplicht worden. En er zijn praktische en logistieke beperkingen

Er zijn ook nog andere beperkingen, zo kan een sneltest niet verplicht worden en een woonzorgcentrum moet op elk moment een verpleegkundige kunnen inzetten om de test af te nemen: "Dat is een verpleegkundige handeling die zich daarvoor ook in de nodige kledij moet tooien, want je moet je daar ook tegen beschermen. Dus daar is ook nog eens een praktisch en een logistiek bezwaar. Het is dus allemaal niet zo evident", verduidelijkt Eerlingen. "Trouwens, het komt ook allemaal wat laat, want vijf van de acht woonzorgcentra zullen deze week hun tweede prikje krijgen. Tegen 19 februari zijn ook al onze medewerkers ingeënt, we moeten ons dan afvragen of zo'n complexe fragiele procedure inlassen nog zin heeft."

Meest gelezen