Stationschef Heide bedroefd om het sluiten van de loketten: "Dat station is mijn kindje!"

Het station Heide in Kalmthout is één van de 44 waarvan de NMBS aankondigde dat de loketten dicht zullen gaan tegen het einde van het jaar. Dat kwam hard aan bij stationschef Jan Francken die het station al 33 jaar draaiende houdt: "Dat is mijn kindje, mijn tweede thuis. Ik heb toch altijd getracht om er iets meer van te maken dan een gewoon station." 

Volgend jaar gaat Jan Francken met pensioen: "Mijn motivatie om nog anderhalf jaar door te gaan is even weg nu", vertelt hij. "We voelden het al wel aankomen. Door corona kwamen er steeds minder mensen. Maar nu is het toch een heel abrupt einde. En dat komt aan, zeker omdat we alleen maar via mail en via de media op de hoogte werden gebracht."

Ik kende het wel en wee hier. Die voeling met de mensen gaat weg.

Jan Francken, stationschef Heide

Francken erkent dat veel mensen de weg naar het internet en de ticketautomaten gevonden hebben. Maar toch kwamen er nog altijd klanten aan de loketten: "Sinds de sluiting van Kalmthout kregen we ook reizigers van daar over de vloer. Er is toch nog altijd een generatie die graag geholpen wordt, omdat ze zeker willen zijn dat ze het juiste ticket kopen. Voor die mensen doe je het!"

Tot aan zijn pensioen zal Francken nu ingezet worden in andere stations in de regio: "Dat kan elke dag ergens anders zijn. Je werkt dan voor een regio en niet meer voor een bepaald station. Zoals ik hier 33 jaar werkte, dat komt nooit meer terug. Ik kende hier de mensen, ik kende het wel en wee, ik werkte samen met scholen, met de gemeente... De voeling met de mensen gaat weg."

Vanaf maart tot eind dit jaar zullen de loketten in het station Heide nog maar drie dagen in de week open zijn. In die periode zal de NMBS stewards inzetten om mensen te helpen bij de ticketautomaten.

John Scholte / Onroerend Erfgoed

Meest gelezen