Politiezone LRH start opvallende verkeerscampagne: "Stel deze maand al je vragen aan de politie"

De politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) start vandaag een nieuwe en opvallende verkeerscampagne. Zo kan je de hele maand lang via een app vragen stellen over verkeersregels en onduidelijke verkeerssituaties. 

In februari start de politiezone LRH de verkeerscampagne "Ben jij ermee weg?" De bedoeling is dat burgers vier weken lang vragen kunnen stellen aan de politie over onduidelijke verkeerssituaties in hun buurt. De politie merkt dat verkeersovertredingen vaak geen kwestie zijn van slechte wil, maar van onvoldoende kennis van de verkeersregels. Er komen voortdurend nieuwe regels bij - denk aan de fietsstraten - en niet iedereen is even goed op de hoogte: "We hebben dit weekend al veel vragen binnen gekregen, en als ik die even bekijk, dan gaan die vragen toch veel over voorrangsregels waar mensen het moeilijk mee hebben, snelheden of het gebruik van de busbaan", zegt Dorien Baens van de politie. "Vooral voor oudere mensen is het vaak niet evident om alle veranderende regels bij te houden.

Stel je vraag via de app

Door een antwoord te kunnen geven op alle vragen en hun kennis bij te schaven, hoopt de politie het aantal verkeersongevallen nog verder te kunnen terugdringen. "Wie een vraag heeft kan die stellen via de gratis app ‘Politie LRH'. Je kan dan meteen een foto toevoegen of een gps-locatie, zodat wij weten over welke plaats het gaat. En we gaan dan ook iedereen zo snel mogelijk per mail antwoorden", zegt Baens nog. Er komt later op de website van LRH nog een webpagina met de meest gestelde vragen.

Succes in Beringen-Ham-Tessenderlo

In de politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo konden inwoners vorig jaar al onduidelijke verkeerssituaties melden. De politie kreeg in het totaal 144 reacties binnen uit de drie gemeenten. En de helft ging ook effectief over onduidelijke verkeerssituaties: "We kregen heel wat meldingen rond voorrangsregels, vragen rond parkeerregels, en vragen rond de zwakke weggebruiker", zegt Katrien De Clercq woordvoerder van politie BHT. "We gaan via sociale media een filmpje plaatsen over de desbetreffende situatie, en een uitgebreide uitleg kan je vinden op onze website. We gaan ook nog een aantal artikels plaatsen in onze politiekranten."

radio 2

Meest gelezen