Thijs Vleeschouwer waagt zich ondanks coronacrisis aan Erasmus in Zweden: “Zeker wel de moeite om deze uitwisseling te doen”

Thijs Vleeschouwer is student aan de Hogeschool Gent en zit ondanks de coronacrisis al sinds 15 januari in Zweden voor een Erasmusuitwisseling. Dat zo een uitwisseling tijdens coronatijden eenzaam is, vindt Thijs niet erg: “We hebben hier nog vrij veel contact op de campus.” 

Thijs verblijft sinds 15 januari in de Zweedse hoofstad Stockholm voor een Erasmusuitwisseling. Zo’n uitwisseling staat doorgaans bekend als een periode waarin studenten veel contacten hebben met andere internationale studenten, maar door de coronacrisis is dat nu anders. “Het is iets rustiger dan verwacht, omdat er hier ook maatregelen zijn. Maar ik ben hier heel goed ontvangen, want de mensen zijn hier heel vriendelijk. Ik voel mij hier heel goed op mijn plaats”, zegt de student Interieur Vormgeving.

 Ik had geen negatieve coronatest nodig om Zweden binnen te mogen

Thijs Vleeschauwer, Erasmusstudent in Zweden

Door corona vallen ook in Stockholm heel wat typische buitenschoolse activiteiten weg. “De activiteiten die vanuit Erasmus zelf worden georganiseerd om alle uitwisselingstudenten uit deze stad te leren kennen gaan niet door, dus er is wel wat minder te doen. Het is een beetje aanpassen aan een iets eenzamer leven, maar daar heb ik persoonlijk geen probleem mee”, vertelt Thijs.

In Zweden geldt een mildere aanpak van de coronacrisis. Thijs maakte zich dan ook niet veel zorgen of hij het land wel zou binnen geraken: “Ik was op mijn gemak om naar Zweden te gaan. In Zweden zijn er minder strikte voorwaarden rond corona dan bij ons. Ik had bijvoorbeeld geen negatieve coronatest nodig om het land binnen te mogen en ik keek er sowieso naar uit om de ervaring te hebben om in het buitenland te studeren.”

Praktijklessen op de campus

“Ongeveer 50% van de theoretische lessen gaan door op de campus zelf. De andere helft kunnen we volgen via Zoom. Gelukkig hebben wij in onze richting ook veel praktische lessen die in studio’s en workshops plaatsvinden. Eigenlijk is dat hier wel nog goed te doen en hebben we hier nog vrij veel contact. Ik kan 24 op 7 werken op onze campus onder bepaalde voorwaarden”, zegt Thijs.

Ondanks de vele beperkingen heeft hij wel oog voor de pluspunten van zijn Erasmusuitwisseling: “Erasmus gaat niet enkel over naar school gaan en de lessen volgen, maar ook over de hele ervaring om helemaal alleen in het buitenland te zijn zonder vertrouwde omgeving. En dat is zeker wel de moeite waard om door te zetten en deze uitwisseling te blijven doen.”

Meest gelezen