Videospeler inladen...

Tot 30 procent minder prematuurtjes geboren in AZ Monica in Deurne, met dank aan coronamaatregelen

In het AZ Monica in Deurne zijn 30 procent minder baby's te vroeg geboren tegenover vorig jaar. Een daling waarvoor de verklaring gezocht wordt bij de coronacrisis. Zo zouden zwangere vrouwen nu beter voor zichzelf zorgen: ze werken vaker van thuis uit, hebben minder sociale verplichtingen en ervaren daardoor over het algemeen genomen minder stress. Er is ook meer aandacht voor hygiëne en dus minder infecties. Dat zou zich allemaal vertalen in een betere zwangerschap. 

"Het is heel opvallend," zegt vroedvrouw Karima Soussi van het AZ Monica in "Start je Dag". "Sinds de eerste lockdown is heel veel stress weggevallen voor zwangere vrouwen. Ze komen ook emotioneel meer tot rust, en dat heeft duidelijk effect op hun zwangerschap." Verder blijkt dat door de coronamaatregelen meer aandacht is voor hygiëne.  Dat heeft dan weer minder infecties als gevolg.

De daling van het aantal vroeggeboortes is ook een trend in andere ziekenhuizen. Zo heeft Het Nieuwsblad cijfers kunnen inkijken van het Intermutualistisch Agentschap. Zij spreken in sommige ziekenhuizen zelfs van een daling tot 60 procent van het aantal opnames op neonatale afdelingen.

"Op sommige momenten was de afdeling voor de prematuren zelfs leeg"

Karima Soussi

Door de coronamaatregelen zijn de ouders ook meer ontspannen tijdens hun ziekenhuisverblijf na de geboorte. Er is nog altijd geen bezoek toegelaten en daardoor kunnen de kersverse ouders zich meer ontspannen. "We zien nauwelijks nog mama's met de zogenaamde babyblues," zegt Karima Soussi, "omdat ze nu volledig zichzelf mogen zijn. Ze moeten niet meer de mooi opgemaakte mama zijn die het bezoek ontvangt, en dat heeft alleen maar positieve effecten. Zo kunnen de beide ouders in alle rust hun eigen kind leren kennen."

Herbekijk hieronder ook de reportage in "Het Journaal" over de opvallende daling in het aantal premature kindjes:

Videospeler inladen...

Meest gelezen