Radio 2

Zuid-Afrikaanse corona-uitbraak in woonzorgcentrum in Westende: "Al 41 mensen besmet"

In het woonzorgcentrum Westduin in Westende bij Middelkerke is er een uitbraak van de Zuid-Afrikaanse coronavariant. In totaal zijn 41 mensen besmet. Het is al het tweede woonzorgcentrum in West-Vlaanderen met een Zuid-Afrikaanse corona-uitbraak.

Na de recente uitbraken in Houthulst legde burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD), na overleg met alle directies, de meest strikte beschermingsmaatregelen op voor alle Middelkerkse woonzorgcentra. "En toch is het virus binnengedrongen", zegt hij. "Er zijn 38 bewoners besmet en ook 3 medewerkers hebben de Zuid-Afrikaanse variant opgelopen. 4 bewoners liggen in het ziekenhuis."

Link met uitbraak Oostende

Het is al het tweede woonzorgcentrum in de provincie West-Vlaanderen waar de Zuid-Afrikaanse variant toeslaat. Eerder was er een uitbraak in woonzorgcentrum Lacourt in Oostende. "Er is een link tussen beide uitbraken", klinkt het bij Dedecker. "Het woonzorgcentrum Westduin in Westende en het woonzorgcentrum Lacourt in Oostende behoren tot dezelfde groep. Vaak wordt er personeel uitgewisseld. De medewerkers worden wel getest, maar toch is er iemand die het virus van Lacourt naar Westduin heeft meegebracht. Het personeel staat onder enorme druk, dus we kunnen hen niets verwijten. Zij doen ook wat ze kunnen." 

Andere woonzorgcentra in Middelkerke

In het woonzorgcentrum Haerlebout in Middelkerke zijn er 34 besmettingen vastgesteld. Daar gaat het wel niet om de Zuid-Afrikaanse variant. In de 2 andere woonzorgcentra in de gemeente, De Ril en Tara, zijn er voorlopig geen nieuwe besmettingen vastgesteld. De bewoners daar krijgen vanaf morgen hun tweede coronavaccin.

Meest gelezen