Vaccinatiecentrum in Bilzen wordt uitgetest: "Met acteurs die zogezegd flauwvallen of blind zijn"

De voorbije weken werd het vaccinatiecentrum in Bilzen al volledig ingericht, vanmiddag wordt het als eerste in Limburg uitgetest. En daarvoor zijn ook acteurs opgetrommeld. Die doorlopen het hele traject, vanaf de aankomst op de parking tot het vertrekken met een afspraak voor een tweede prikje op zak. Er wordt zelfs uitgetest wat de medewerkers moeten doen als een gevaccineerde onwel wordt.

Het vaccinatiecentrum in de sporthal De Kimpel in Bilzen is klaar, maar of de medewerkers er ook klaar voor zijn, wordt nu uitgetest. "We gaan vandaag nog geen mensen vaccineren, maar het traject dat de mensen moeten doorlopen, wordt op een realitische manier uitgeprobeerd", vertelt Annemie Scheepers, de manager van het vaccinatiecentrum. "We testen het volledige traject, vanaf de aankomst op de parking tot en met het vertrek op de parking, we hebben daarvoor vrijwilligers opgetrommeld die een rollenspel spelen en die bijvoorbeeld ook zullen doen alsof ze blind zijn, of flauwvallen. Zo kunnen we bekijken hoe we zo’n situaties best aanpakken.” 

(lees verder onder de foto)

"Als mensen hun spuitje hebben gehad, moeten ze nog een kwartier wachten", vertelt verpleegkundige Marijke Bollen. "De arm kan dan wat warm worden op de plek van de prik, mensen kunnen ook wat griepssymptomen krijgen. Daarom moeten mensen hier even wachten. Er is ook altijd een dokter aanwezig." 

Bandwerk

Niet alleen de inwoners van Bilzen moeten naar De Kimpel voor hun vaccin, ook de inwoners uit Hoeselt en Riemst. "We willen dat iedereen het traject snel kan doorlopen, maar het moet aangenaam blijven", benadrukt Scheepers "ook voor mensen met een beperking."

Vanaf wanneer er in Bilzen gevaccineerd kan worden, is nog niet duidelijk. “Wanneer we kunnen starten met vaccineren, dat hangt natuurlijk af van de leveringen van de vaccins. Maar we willen wel op alle andere vlakken klaar zijn. Zodat de hele molen snel in gang gezet kan worden.” 

Meest gelezen