Vier Vlamingen op longlist Libris Literatuurprijs: eindelijk nog eens prijs na 10 jaar?

De jury van de Libris Literatuurprijs heeft een longlist bekendgemaakt, met daarop achttien kandidaten voor de prijs. Er zijn (maar) vier Vlamingen bij, de anderen zijn Nederlandse namen. Wordt het dan toch nog eens iets voor Vlaanderen? Dat zal van Stefan Hertmans, Erwin Mortier, Lize Spit of Sien Volders afhangen. En van de jury, sowieso.

Tijd voor de winnaar van de Libris Literatuurprijs, alhoewel. Begin maart slankt de lijst van 18 genomineerden af tot 6, pas op 11 mei zal de winnaar bekend zijn. Dat zal dan de opvolger zijn van Sander Kollaard. Na een heuse hegemonie van Nederlandse auteurs want het is van 2011 geleden dat er nog eens een Vlaming mocht winnen: toen haalde Yves Petry het met zijn roman "De maagd Marino".

Deze keer is het rekenen op Stefan Hertmans met zijn roman "De opgang", over de Tweede Wereldoorlog in Gentse sferen. Of Erwin Mortier met "De onbevlekte", een familieverhaal dat het vervolg is van zijn debuut "Marcel", al meer dan 20 jaar oud. Succesauteur Lize Spit staat ook op de lijst, met haar tweede roman, "Ik ben er niet". Sien Volders vult met haar tweede worp, "Oogst", het rijtje aan. De 14 andere auteurs zijn dus allemaal Nederlanders.

Onder hen enkele grote kleppers: icoon Jeroen Brouwers, Jiskefet-acteur en veelverkoper Herman Koch, de nieuwe sensatie Marieke Lucas Rijneveld, die vorig jaar zowaar de International Booker Prize heeft gewonnen met haar eerste roman "De avond is ongemak". Of de eeuwige verschijning in prijslijstjes, Arnon Grunberg. Maar meer duidelijkheid over de kansen voor de Vlamingen krijgen we dus pas over enkele weken.

Auteurs, titels en uitgeverijen op een rij

Vlamingen: 

 • Stefan Hertmans: "De opgang" (De Bezige Bij)
 • Erwin Mortier: "De onbevlekte" (De Bezige Bij)
 • Lize Spit: "Ik ben er niet" (Das Mag) 
 • Sien Volders: "Oogst" (Hollands Diep)

 

Nederlanders: 

 • Simone Atangana Bekono met "Confrontaties" (Lebowski)
 • Gerda Blees met "Wij zijn licht" (Podium)
 • Merijn de Boer met "De Saamhorigheidsgroep" (Querido)
 • Jeroen Brouwers met "Cliënt E. Busken" (Atlas Contact)
 • Matthijs Deen met "Het lichtschip" (Thomas Rap)
 • Arnon Grunberg met "Bezette gebieden" (Lebowski)
 • Laura van der Haar met "Een week of vier" (Podium)
 • Thomas Heerma van Voss met "Condities" (Das Mag)
 • Cindy Hoetmer met "Min of meer opmerkelijke gebeurtenis uit het leven van een treuzelaar" (Meulenhoff)
 • Raoul de Jong met "Jaguarman" (De Bezige Bij)
 • Herman Koch met "Finse dagen" (Ambo Anthos)
 • Alma Mathijsen met "Bewaar de zomer" (De Bezige Bij)
 • Marieke Lucas Rijneveld met "Mijn lieve gunsteling" (Atlas Contact)
 • Ernst Timmer met "Magma" (Prometheus)

En wie beslist?

De jury bepaalt alles. En de juryleden zijn deze keer Lilianne Ploumen (lijsttrekker van de Nederlandse partij PvdA en oprichter van de internationale beweging SheDecides), Judith Eiselin (auteur en literair recensent van de Nederlandse krant NRC Handelsblad), schrijver Johan Fretz en Maarten Moll (auteur en literair recensent van de Nederlandse krant Het Parool).

Er zetelt maar één Vlaming in de jury van de Libris Literatuurprijs, dat is Yves T'Sjoen, hoogleraar moderne Nederlandse literatuur aan de Universiteit Gent.

Meest gelezen