Vosje 8 jaar opgesloten in garage. "Hij moet leren om weer vos te zijn"

In het opvangcentrum SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen verblijft een vos die 8 jaar opgesloten zat in een garage. Het dier was als jong vosje bij mensen terecht gekomen die dachten er een tam dier van te kunnen maken, maar dat lukt niet met een vos. Het is niet de eerste keer dat het opvangcentrum zo'n vos ontdekt. Of de vos nog in de vrije natuur zal kunnen leven is niet zeker.

Filip Berlengee van SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen weet dat het af en toe gebeurt: “Mensen vinden op hun wandeling een jong vosje en hebben intentie het op te kweken. Ze denken dat het tam wordt zoals een hondje, maar dat is totaal niet zo. Je kan een vos niet houden als huisdier.” Het waren Filips collega’s van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek die een oproep hadden gekregen om een vos op te halen die 8 jaar lang in een garage had geleefd. “Ooit” zegt Filip, “kreeg ik een oproep om een vos op te vangen die 10 jaar bij mensen had geleefd.” 

Instincten

Een vos is een roofdier. Het dier heeft dan ook de instincten en behoeftes van een roofdier. “Ze graven bijvoorbeeld heel graag, ze leggen graag lange afstanden af om een prooi te zoeken. In een garage kan dat niet.” Daarom is het niet zeker of de vos nog weer in de vrije natuur zal kunnen leven. Dat het dier nu heel schuchter blijkt te zijn en bang van de mensen, is een goede zaak volgens de dierenexpert. 

Leren weer vos te zijn

De vos moet leren hoe het is om weer een vrije vos te zijn. Dat gebeurt stap voor stap in het opvangcentrum in Geraardsbergen. Eerst moet hij wennen aan de buitenlucht. “Hij heeft nog nooit grond onder zijn pootjes gevoeld en moet wennen aan de open lucht.” Het opvangcentrum gaat nu kijken hoe de vos zich gedraagt. Dat hij bang is van mensen is een goed teken. Maar hij heeft ook nog een jachtinstinct nodig. Of dat er nog is, zal het opvangcentrum testen met een muizenburcht waar hij een prooi moet zoeken. Het is voorlopig helemaal niet zeker of de vos nog in het wild zal kunnen leven. 

Meest gelezen