Archiefbeeld ter illustratie.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Waarom een leger kleine beleggers zich nu ook op zilver richt

De prijs van zilver is in vijf maanden niet meer zo hoog geweest. En ja, ook dat heeft te maken met een groep kleine beleggers, onder wie sommigen ook de Amerikaanse videogameketen GameStop vorige week de hoogte in stuwden op de beurs. Opnieuw moeten de grote institutionele beleggers het ontgelden. Al is deze keer niet iedereen het eens met de nieuwe strategie.

In de Aziatische handel steeg de zilverprijs vanochtend al met 7 procent, tot 28,99 dollar per ounce. Dat is de hoogste waardering voor zilver sinds augustus. Ook aandelen van enkele kleine, Australische mijnbedrijven gingen fors de hoogte in. Verschillende handelaars in edelmetalen lieten weten dat de vraag naar zilver momenteel ongezien is.

Ook deze keer kunnen we voor een verklaring wijzen naar het legertje kleine beleggers dat, via het Reddit-forum r/WallStreetBets, al voor eerdere onverwachte stormlopen op bepaalde aandelen zorgde. Vorige week deed een grote groep onder hen weinig aantrekkelijke aandelen als GameStop pieken. Nu lijkt, althans voor sommigen onder hen, zilver het nieuwe doel.

Eerlijker systeem

Waarom ze dat doen? Sommige experten spraken vorige week nog van een rondje institutionele beleggers pesten, maar dat is toch wel erg kort door de bocht. Voor vele betrokkenen is het niet minder dan een vorm van protest, activisme zelfs: kleine beleggers die zich verenigen om wanpraktijken in "het systeem" aan te vallen en, mocht het even kunnen, eerlijker te maken.

Bekijk hier onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck in "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bij GameStop was dat de praktijk van het "shorten", waarbij veelal grote beleggers gokken op een daling van de waarde van een aandeel. Door samen een aandeel te kopen en fors te laten stijgen, konden kleine beleggers die shorters buitenwerken en forse financiële klappen geven.

Ook bij zilver luidt de redenering op Reddit dat het gaat om een "zwaar gemanipuleerde markt"

Ook bij zilver luidt de redenering op Reddit dat het gaat om een "zwaar gemanipuleerde markt", waarop de zilverprijs kunstmatig laag gehouden zou worden door grote institutionele spelers. Zakenbanken die op die manier een aanbodtekort verbergen, zouden ze zo kunnen uitroken. 

Op het forum wordt er luidop van gedroomd om een bank als JP Morgan in de problemen te brengen. Die moest vorig jaar nog een schikking van ruim 900 miljoen dollar treffen na jarenlange manipulatie van de handel van onder meer edelmetalen.

Impact?

Een belangrijk verschil met het GameStop-aandeel is wel dat zilver het de laatste maanden helemaal niet zo slecht deed. Bovendien is de zilvermarkt veel groter, met dus veel meer kopers en verkopers. Analisten vragen zich daarom nu al af of de impact van het Redditleger er even groot zal kunnen zijn als bij GameStop. 

Belangrijk daar is ook dat er r/WallStreetBets intussen best wel wat tegenkanting is voor de strategie rond het kopen van zilver. Zo wordt er momenteel duchtig gediscussieerd over de vraag of je door edelmetalen te kopen niet net de grote spelers nog rijker maakt. Het lijkt er stilaan op dat een deel van de beleggers die vorige week GameStop nog groot maakten niet mee willen in de nieuwe tactiek.

Beluister hier de duiding die beleggingsspecialist Pascal Paepen gaf in het Radio 1-programma "De wereld van Sofie":

Update 18u05: Een eerdere versie van dit artikel leek onterecht te suggereren dat álle GameStop-beleggers zich nu op zilver hebben gestort. Dat was wat onzorgvuldig verwoord en hebben we daarom nu genuanceerd in de tekst.

Meest gelezen