40 procent meer cybercriminaliteit in PZ Geel-Laakdal-Meerhout

In de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout is het aantal feiten van cybercriminaliteit met 40 procent gestegen in 2020, vergeleken met 2019. In bijna de helft van de gevallen gaat het om oplichting bij bijvoorbeeld kopen of verkopen via het internet. Maar het aantal gevallen van phishing is het sterkst gestegen. "Ons leven speelt zich steeds meer online af, dus ook de criminaliteit verschuift van offline naar online".

In 2019 werden in de PZ Geel-Laakdal-Meerhout nog 334 feiten aangegeven van cybercriminaliteit, vorig jaar is dat met 40 procent gestegen tot 468. In bijna de helft van de gevallen gaat het om oplichting via het internet. Dat zijn bijvoorbeeld fraude bij online kopen en verkopen, vriendschapssfraude en identiteitsfraude.

De tweede grootste groep vormt informaticafraude of phishing. Die feiten zijn met 61 procent het sterkst toegenomen, van 116 aangiftes in 2019 naar 187 aangiftes in 2020. Phishing is het stelen van bankgegevens of paswoorden via e-mail, sms of sociale media. "We zien zelfs dat de coronacrisis misbruikt wordt om gegevens en geld van goedgelovige mensen af te troggelen via het internet", zegt korpschef Dirk Van Aerschot.

Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Word je onder tijdsdruk gezet? Worden er vertrouwelijke gegevens gevraagd? Merk je taalfouten op? Opgepast dan!

Dirk Van Aerschot, korpschef PZ Geel-Laakdal-Meerhout

De stijging van cybercriminaliteit is te verklaren door meerdere factoren, zegt Van Aerschot: "We doen meer online aankopen, bankieren online en boeken ook zo onze vakanties. Bovendien werken we ook meer online. Criminele verschuiven dus ook hun werkterrein van offline- naar online-activiteiten." 

Daarnaast is het ook mogelijk dat mensen minder schroom hebben om feiten aan te geven. "Laat ons dat ook hopen", zegt Van Aerschot. "Want uit de Veiligheidsmonitor van 2018 bleek dat maar een minderheid van de slachtoffers bereid was om aangifte te doen."

Tips om cybercrime te voorkomen

De politie waarschuwt mensen via verschillende kanalen voor cybercriminaliteit. Er zijn een aantal zaken die alarmbellen moeten doen afgaan: Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Komt iets uit onverwachte hoek? Word je onder tijdsdruk gezet? Worden er vertrouwelijke gegevens gevraagd? Merk je taalfouten op? Dan is oppassen geblazen, want de kans is groot dat je opgelicht gaat worden.

Meest gelezen