42 nieuwbouwwoningen op vroegere Astraform-site in Essene: "70 procent wordt groene ruimte"

In Essene bij Affligem komen er 42 nieuwbouwwoningen op de oude verloederde fabriekssite van Astraform. In de fabriek die nu 15 jaar leegstaat, werden vroeger keukenmeubelen gemaakt. Alles wordt nu afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk, waarvan 70 procent groene ruimte wordt.

Naast de 42 nieuwbouwwoningen zal er ook veel groen zijn, want er wordt duizend vierkante meter beton weggehaald op die oude fabriekssite: "Het is een site van bijna drie hectare, en ongeveer een hectare ervan was verhard door gebouwen, maar ook alles wat er rond lag zoals toegangswegen, asfalt en beton", zegt projectontwikkelaar Chris Van de Ven. "We kunnen dus veel verharding wegnemen, en op de toekomstige site zal zo'n 70 procent ingevuld blijven als groene ruimte." 

Twee vliegen in één klap

“Met deze nieuwe woonwijk slaan we twee vliegen in één klap”, zegt Van de Ven: “De intussen sterk verloederde site wordt eindelijk opgekuist en we maken nieuwe industriële activiteit op deze site in de dorpskern definitief onmogelijk." In de nieuwe wijk komen zowel halfopen als gesloten bebouwingen met drie of meer slaapkamers en een garage of carport. Als de afbraak- en de saneringswerken klaar zijn, kunnen de eigenlijke bouwwerken na de zomer al starten. De eerste bewoners kunnen dan in de loop van 2022 hun intrek nemen in hun nieuwe woning. Het volledige project moet klaar zijn tegen 2024.

Meest gelezen