Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Democratisch Congreslid Ocasio-Cortez getuigt over haar doodsangst tijdens bestorming Capitool

Het Democratische Congreslid Alexandria Ocasio-Cortez heeft gevreesd voor haar leven tijdens de bestorming van het Capitool. Dat zegt ze in een video op Instagram. In diezelfde video onthult ze ook dat ze in het verleden seksueel is misbruikt. "Wie de bestorming van het Capitool bagatelliseert, gebruikt de technieken van misbruikers", zegt ze.

In een video op Instagram vertelt Alexandria Ocasio-Cortez hoe ze zich voelde toen aanhangers van de gewezen Republikeinse president Donald Trump vorige maand het Capitool bestormden. Urenlang hield ze zich schuil in haar kantoor in het Cannon House Office Building, een onderdeel vn het Capitool-complex, waar ze zich opsloot in het toilet. 

Ze stond doodsangsten uit toen ze een man op de deur hoorde bonzen en meermaals "Waar is ze?" hoorde roepen. "Ik dacht dat het allemaal voorbij was", vertelt ze geëmotioneerd. "Ik ben nog nooit in mijn leven zo stil geweest." De man bleek volgens Ocasio-Cortez uiteindelijk een agent van de politie van het Capitool te zijn, die haar "aankeek met immens veel woede en vijandigheid". 

Bekijk hier fragmenten uit de getuigenis van Alexandria Ocasio-Cortez (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

"Technieken van misbruikers"

Het Democratische Congreslid spreekt ook haar verontwaardiging uit over Republikeinse politici die de ernst van de bestorming bagatelliseren. "Ze zeggen ons dat we verder moeten gaan, dat het allemaal niet zo erg is, dat we moeten vergeten wat er is gebeurd, en zelfs dat we ons moeten verontschuldigen." 

"Dat zijn dezelfde technieken die daders van misbruik gebruiken", zegt Ocasio-Cortez. Waarna ze onthult, zonder verder in detail te treden, dat ze zelf "een overlever is van seksueel geweld". "Ik heb dat nog niet veel mensen verteld."

De angst die ze voelde in het Capitool werd mede beïnvloed door die traumatiserende ervaring uit het verleden, geeft ze aan. Maar ze dacht ook. "Niet weer. Ik laat dit niet opnieuw gebeuren. Ik laat dit niet opnieuw gebeuren met mij en met anderen die het slachtoffer werden van deze situatie. Ik laat dat niet gebeuren met ons land. Wij zullen dat niet laten gebeuren."  

Meest gelezen