Videospeler inladen...

Ook stad Antwerpen opent onderzoek naar gebruik van subsidies bij Let's Go Urban van Open VLD-volksvertegenwoordiger

De stad Antwerpen opent zelf een onderzoek naar het gebruik van subsidies bij Let's Go Urban van Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi. Het stads-dansproject ontving de voorbije jaren vele honderdduizenden euro's subsidies, en de stad wil weten of die correct zijn gebruikt. Die stap volgt op het nieuws dat drie bestuursleden van de vzw hun ontslag hebben ingediend en dat de rechtbank een voorlopige bewindvoerder heeft aangesteld. Er is sprake van financiële onregelmatigheden.

Het Antwerpse stadsbestuur zegt er "kennis van genomen te hebben dat er een onderzoek is gestart naar mogelijke financiële onregelmatigheden. Op het kabinet van schepen van jeugd Jinnih Beels (SP.A) is te horen dat de stad ook zelf een onderzoek gaat starten "naar het correct aanwenden van de ondersteuning die vanuit de stad gegeven is."

De voorbije jaren ondersteunde de stad Let's Go Urban met vele honderdduizenden euro's. De voorbije jaren werden bedragen tussen de 150.000 en 250.000 euro toegekend aan de vzw, en in 2017 en 2018 ook nog respectievelijk 800.000 en 600.000 euro investeringssubsidies, voor een pand op het Antwerpse Kiel. Er zal nu moeten onderzocht worden of dat geld voor de vzw zelf of voor de financiering van andere vennootschappen van Sihame El Kaoukibi gebruikt worden.

De bal ging aan het rollen nadat drie bestuurders van de vzw hun ontslag indienden. In hun ontslagbrief schreven ze dat ze hebben moeten vaststellen dat het "ons als bestuurder onmogelijk is gemaakt om een controlerende rol te vervullen. Bovendien is het vertrouwen in de andere bestuurders dermate geschokt dat elke verdere samenwerking voor ons onmogelijk is geworden." Dat schrijven drie bestuurders van de vzw Let's Go Urban.

Het is ons als bestuurder onmogelijk gemaakt om een controlerende rol te vervullen
De ontslagnemende bestuurders van Let's Go Urban

Het zit er dus bovenarms op bij de organisatie van Sihame El Kaouakibi, die in 2019 voor Open VLD verkozen werd in het Vlaams Parlement. Na de ontslagbrief van de drie heeft de rechter van de Antwerpse ondernemingsrechtbank een voorlopig bewindvoerder aangesteld. Die gaat de komende drie maanden de dagelijkse werking opvolgen en tegelijkertijd een onderzoek rond de geldstromen opvolgen. Intussen is er ook al een externe audit doorgevoerd bij Let's Go Urban. (De tekst gaat voort onder de audio.)

Beluister het gesprek met VRT NWS-journalist Stef Meerbergen in "De ochtend":

Voldoende vragen

Wat er precies aan de hand is, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens Frank Vennekens, de persrechter van de Antwerpse ondernemingsrechtbank, kwam er een eenzijdig verzoekschrift van de drie onafhankelijke bestuurders. Hij zegt dat er uitgezocht wordt of er sprake is van "financiële malversaties". Volgens hem riep het verzoekschrift voldoende vragen op om een voorlopige bewindvoerder aan te stellen. Die moet nu uitzoeken of er inderdaad sprake is van onregelmatigheden.

Let's Go Urban gooide de voorbije jaren hoge ogen: El Kaouakibi bood met haar organisatie opleidingsprogramma's aan stadsjongeren aan. Met projecten rond dans, sport en multimedia bereikt ze elke week om en bij de 1.000 jongeren.

Let's go Urban is overigens maar een van haar projecten, zo leidde ze tot voor kort ook Wannawork, dat bedrijven en jongeren met elkaar in contact brengt en meer diversiteit op de werkvloer nastreeft. Gisteren raakte trouwens bekend dat Wannawork een onderdeel wordt van uitzendbureau Vivaldis Interim. Tussen 2015 en 2018 was ze ook bestuurder van de openbare omroep VRT.

Bekijk hier de analyse van Stef Meerbergen in "Het Journaal" (03/02) en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wit konijn

Haar beroepsparcours maakte haar voor Open VLD aantrekkelijk als wit konijn. En dat werd ze ook: bij de vorige verkiezingen stond ze tweede op de Vlaamse lijst van de liberalen in Antwerpen, en werd ze met meer dan 10.000 stemmen verkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger. Maar in die rol streek ze haar partij tegen de haren in: ze stemde mee met een motie van de oppositie die de Vlaamse regering vroeg om praktijktesten uit te werken voor de arbeids- en huurmarkt.

Open VLD gaat uit van het vermoeden van onschuld en zal pas handelen als er feiten zijn

Bij Open VLD wordt voorlopig voorzichtig gereageerd. De partij zegt uit te gaan van het vermoeden van onschuld en pas te zullen handelen als er feiten zijn. Dat "handelen" kan inhouden dat El Kaouakibi voor de statutaire commissie van de partij moet verschijnen.

Ik heb zelf een audit gevraagd, teneinde aan te tonen dat ik recht in mijn schoenen sta
Sihame El Kaouakibi

Sihame El Kaouakibi werd om een reactie gevraagd, en ze zei dat de aanstelling van een voorlopig bewindvoerder voor haar een verrassing is. Ze spreekt over een "doorzichtige poging tot karaktermoord van enkele tegenstanders die me reeds geruime tijd trachten te destabiliseren".

El Kaouakibi zegt dat ze zelf een audit heeft gevraagd, "teneinde aan te tonen dat ik recht in mijn schoenen sta. De huidige demarche toont aan dat men het belang van Let's Go Urban niet vooropstelt. Dit kan ik onmogelijk aanvaarden".

Meest gelezen