Bom uit Eerste Wereldoorlog tot ontploffing gebracht in Zemst

De ontmijningsdienst van het leger heeft in Zemst een bom uit de Eerste Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. De obus werd afgelopen weekend gevonden in een schuur. Daar werd ze opgeslagen tot er een open plek gevonden werd om ze veilig te laten ontploffen.

In een weide in Zemst heeft de ontmijningsdienst van het leger, DOVO, een bom tot ontploffing gebracht. Het was een obus uit de Eerste Wereldoorlog. De bom werd afgelopen weekend gevonden in een schuur. De eigenaars van de schuur verwittigden meteen de politie. De obus werd veilig opgeslagen in de schuur tot ze vandaag tot ontploffing gebracht kon worden.

Na meer dan 100 jaar is de impact van een obus nog vrij groot, kijk maar naar de krater in de weide

Omdat het risico te groot is om een dergelijk springtuig te vervoeren, is er samen met de boswachter gezocht naar een open plek om de bom veilig te kunnen laten ontploffen. Dat gebeurde vanmiddag op een weide waar een veiligheidszone van 100 meter werd afgezet. De obus werd ingegraven en tot ontploffing gebracht. "Ik ben tevreden dat er door de deskundige samenwerking van DOVO, onze politiemensen en de boswachter snel een veilige locatie gevonden kon worden om de bom tot ontploffing te brengen," vertelt Veerle Geerinckx (N-VA), burgemeester van Zemst. "Na meer dan 100 jaar blijkt de impact van zo’n obus toch nog vrij groot te zijn, kijk maar naar de kleine krater in de weide."

"Het is belangrijk dat wie zo’n obus of bom vindt, de juiste dingen doet", aldus de burgemeester. En daarom doet ze een oproep: mensen die een obus of bom vinden in een veld of in een verlaten schuur, moeten dat meteen melden aan DOVO of aan de politie. Probeer vooral niet zelf de bom te verplaatsen of er iets mee te doen, het gevaar is te groot.

Meest gelezen