Videospeler inladen...

Bosbrand bedreigt Australische stad Perth: honderden mensen in omgeving zijn geëvacueerd

De omgeving van de stad Perth, in het westen van Australië, wordt bedreigd door een bosbrand. De brand woedt zo'n 30 kilometer ten oosten van de stad en heeft al tientallen huizen vernield. Mensen worden opgeroepen om hun huis te verlaten, al betekent dat dat ze de lockdown overtreden. Normaal gesproken moesten de inwoners van Perth en omgeving vijf dagen thuisblijven om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Zo'n 300 brandweermensen zijn ingezet om het vuur te bestrijden. Het vuur is de voorbije nacht fel opgelaaid doordat er een stevige wind waait uit veranderlijke richting. Het is ook al erg warm geweest in de regio: de temperatuur loopt op tot 37 graden. 

De brand strekt zich uit over een oppervlakte van ruim 75 kilometer. Een 50-tal huizen is in vlammen opgegaan, en nog meer woningen worden bedreigd, vooral in de gemeentes Brigadoon, Ellenbrook, Averley en Gidgegannup. Honderden mensen kregen de raad om onmiddellijk te vertrekken. Ze kunnen terecht in opvangcentra.

(lees door onder de video en foto)

Videospeler inladen...
AFP or licensors

De stad Perth zelf ontwaakte vanochtend onder dikke rook. Op straten en in tuinen ligt as. De 2 miljoen inwoners worden weliswaar niet direct bedreigd door de brand. 

Zij krijgen nog altijd de raad om binnen te blijven, want in de stad geldt sinds zondag een vijfdaagse lockdown vanwege het coronavirus. Voor het eerst in tien maanden werd in de deelstaat West-Australië, waarvan Perth de hoofdstad is, immers een eerste lokale coronabesmetting ontdekt. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

"West-Australië wordt geconfronteerd met twee soorten noodtoestand: een gevaarlijke brand en een lockdown", zegt Mark McGown, de premier van de deelstaat.

Een jaar geleden werd Australië zwaar getroffen door bosbranden. Die deden zich toen voor in de oostelijke staten New South Wales en Victoria. Het westen van het land bleef vorig jaar relatief gespaard.

Meest gelezen