Brexitparking in Ursel sluit bij gebrek aan vrachtwagens: "Verwachte problemen blijven uit"

De noodparking voor vrachtwagens op het oude vliegveld van Ursel, bij Aalter, gaat dicht omdat er geen vertragingen zijn richting Groot-Brittannië. Die werden na de uitstap van het land uit de Europese Unie verwacht door nieuwe douaneregels. De files en volle parkings aan de havens blijven uit en dus sluit de noodparking nu. 

Sinds 31 december 2020 was de parking in Ursel klaar om vrachtvervoer daar te laten parkeren en de douaneformaliteiten er in orde te laten brengen. Er was verwacht dat dat nodig zou zijn, want op 1 januari heeft Groot-Brittannië de Europese Unie verlaten en moet het vrachtvervoer meer papierwerk in orde brengen. Dat had files en lange wachttijden kunnen doen ontstaan in de havens. De parking in Ursel met kantoren en sanitair kon die overlast helpen verminderen. Maar het bleek niet nodig. Vanaf woensdag sluit de parking op het oude militaire vliegveld.

Exportverkeer loopt vlot

Gouverneur Carina Van Cauter vindt het niet nodig “om nog extra kosten te maken voor de parking”. De situatie is dag na dag opgevolgd zegt de gouverneur. “Het vrachtverkeer en de uitvoer hebben intussen weer de normale capaciteit bereikt. Douane, transporteurs en de zeehaven krijgen alles dagelijks in orde, dus er zijn geen files meer te verwachten en de parking is niet meer nodig.” De gouverneur is blij dat de voorzieningen er waren en wil graag de gemeenten bedanken die zich ervoor ingezet hebben.

Vanaf zondagmorgen kunnen we het vliegveld terug gebruiken waarvoor het dient: om te vliegen

Kurt Plyson, woordvoerder van de vliegclub van Ursel

Ook opluchting bij de vliegclub van Ursel. Zij kunnen hun vliegtuigen dit weekend terug verhuizen naar de thuisbasis in Ursel. De club moest in december nog uitwijken naar Wevelgem. Woordvoerder van de vliegclub van Ursel, Kurt Plyson, is blij dat de vliegtuigen terug naar zijn vertrouwde vliegveld kunnen vliegen: "In de loop van zaterdagamiddag zullen in totaal een dertigtal vliegtuigen terugvliegen naar Ursel. Vanaf zondagmorgen kunnen de leden terug hun vliegtuigen boeken op het vliegveld van Ursel. Dan kunnen we het vliegveld terug gebruiken waarvoor het dient: om te vliegen."

Meest gelezen