Corona ook bedreiging voor paddentrek: "Alcoholgel is gevaarlijk voor dieren en vrijwilligers haken af" 

Er zijn dit jaar minder vrijwilligers om padden over te zetten. Februari is de maand van de paddentrek en om ervoor te zorgen dat die beestjes niet platgereden worden, zijn er op heel wat plekken overzetacties. Door corona haken vooral oudere, vrijwilligers en scholen af. Ook de resten alcoholgel aan onze handen vormen een bedreiging voor de beestjes. 

Elk jaar trekken honderden vrijwilligers rond deze tijd de natuur in om de paddenoverzet voor te bereiden. Er moeten afscheidingswanden geplaatst worden, emmers ingegraven en soms greppeltjes aangelegd. Die voorbereiding is vaak groepswerk en net dat is dit jaar problematisch. Vooral oudere vrijwilligers haken af uit schrik voor corona of omdat ze het niet zien zitten om er alleen op uit te trekken.

Maar ook voor het overzetten zelf loopt het ronselen van vrijwilligers minder vlot dan de voorbije jaren. "Zo kreeg ik al een oproep van Carola uit Bornem, die de actie in Weert coördineert", vertelt Dominique Verbelen van Natuurpunt op Radio 2. "Normaal gaan die met 4 à 5 vrijwilligers op stap, maar een aantal van de vaste vrijwilligers heeft nu gezegd dat ze dat niet zien zitten, omdat ze niet tot dezelfde bubbel behoren. Hoe graag ze de padden ook willen helpen." 

"Dat overzetten is dan ook vaak een sociale activiteit. Dus het zal heel wat planning en flexibiliteit vragen om alles op een coronaveilige manier te organiseren. Een voordeel van corona is wel dat heel wat andere activiteiten niet meer mogen, in de natuur trekken mag gelukkig wel nog." 

(Lees verder onder de foto)

Regionaal Landschap Brabantse Kouters vzw

Op zoek naar levende paaseieren

Een manier om het coronaveilig te doen, is paddenteams van 4 personen maken. Die mogen samen buiten een activiteit doen als ze de andere veilgheidsmaatregelen in acht nemen, zoals anderhalve meter afstand bewaren en mondmaskers dragen. Met het gezin gaan padden overzetten, is misschien wel de ideale oplossing. Dan kan het allemaal veel losser, zonder die anderhalve meter of mondmaskers.

"Kinderen zijn daar gek op", zegt Dominique Verbelen. "Ik vind het altijd een beetje alsof ze op zoek gaan naar levende paaseieren. Voor hen is dat even boeiend om in spanning naar de volgende emmer te lopen om te kijken wat er in zit. Wat we andere jaren ook doen, maar dit jaar niet, is samenwerken met scholen en met heel de klas padden overzetten. Die klassen vormen wel een bubbel, maar ik zit daar niet in."

In plaats van levende voorbeelden hebben we nu een filmpje opgenomen waar we duidelijk de verschillende soorten tonen
Peter Engelen, Limburgse vrijwilliger

Door corona is het deze keer moeilijker om aan onervaren vrijwilligers te laten zien hoe ze verschillende soorten padden kunnen herkennen, maar daar heeft vrijwilliger Peter Engelen iets op gevonden. “Andere jaren heb ik bij de eerste overzet verschillende soorten bij en dan zitten we allemaal rond een emmer om te kijken hoe die kikkers eruitzien en hoe je die kan herkennen”, vertelt Engelen. “Nu dus hebben we een filmpje opgenomen waar we duidelijk de verschillende soorten tonen. Dat sturen we naar alle medewerkers die in Peer en Oudsbergen aan de paddenoverzet meedoen.”

Meermaals per avond

In Huldenberg, in Vlaams-Brabant, zullen de vrijwilligers op verschillende tijdstippen padden overzetten. "Het is geen groot groepsgebeuren", vertelt Shana Sevrin, die mee de paddenoverzet organiseert in Huldenberg. "Om zeven uur 's avonds gaat de eerste vrijwilliger, om negen uur 's avonds de tweede en om elf uur 's avonds de derde. We zijn met maximum drie personen op één moment." Een groot verschil met andere jaren, is dat volgens Shana niet. "We letten er nu wel extra op dat we niet te dicht bij elkaar staan, maar het is sowieso belangrijk om op meerdere tijdstippen en plaatsen padden over te zetten. We verspreiden ons ook over de hele straat, met één persoon in het midden van de straat en de andere verderop."

Het gevaar van alcoholgel

Niet alleen een potentieel gebrek aan vrijwilligers kan de padden bedreigen, ook de alcoholgels waarmee we onze handen ontsmetten zijn een gevaar. Dominique Verbelen: "Die producten zijn giftig voor de huid van padden. Padden halen de zuurstof uit de lucht via hun longen, maar ook door hun huid. Zij hebben een huidademhaling. Maar de alcohol in de handgels kan de paddenhuid aantasten, waardoor ze dan in de problemen kunnen geraken.

"Gelukkig worden de padden meestal overgezet in een emmertje, waar ze zelf in kruipen", legt Shana Sevrin nog uit. "We plaatsen op voorhand schermen, waar de beestjes tegen lopen en dan in het emmertje vallen. Op die manier hoeven we de padden niet aan te raken."

Wie zin heeft om dit jaar te helpen bij de paddenoverzet kan eens gaan kijken op de website www.paddenoverzet.be. Daar vind je de overzetinitiatieven in jouw buurt.

Natuurpunt Waarschoot

Meest gelezen