Radio 2

Coronacontroles aan Franse grens veroorzaken lange file in Rekkem

Wie naar Frankrijk trekt via de grenspost Rekkem op de E17 moet langs een COVID-controle in het Franse Neuville-en-Ferrain. Gisteren veroorzaakte die al wat hinder, maar vanmorgen stond er constant een 4 kilometer lange file richting Frankrijk. “Ach, we moeten roeien met de riemen die we hebben”, zuchtte een bestuurder die al een kwartiertje stond aan te schuiven.

Ondanks de controles van gisteren kozen heel wat mensen vanmorgen er toch nog voor om via Rekkem naar Frankrijk te rijden. “Ons Ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er geen probleem was voor commercieel vervoer. Nu sta ik hier dus al een kwartier aan te schuiven en ik moet naar Parijs”, zegt een Nederlandse chauffeur. “Als we nog lang stapvoets moeten rijden, is dat geen leuk vooruitzicht.”

Anderen namen het filosofisch op. “Ik moet naar Chartres”, vertelt een Vlaamse exporteur van agrarische producten. “Het wordt een zeer snelle trip heen en weer om binnen de 48 uur terug in België te zijn. Een half jaar geleden trok ik Frankrijk nog binnen met de mobilhome, omdat alle hotels toen gesloten waren. Ja, je moet je aanpassen in deze barre tijden.”

Alternatieve route

Een vertegenwoordigster hoopt dat de controle zal meevallen. “We zien wel wat er gebeurt. Ik heb mijn formulier "justification déplacement" bij. Normaal gezien moeten ze me doorlaten. Dat zal nodig zijn, want ik wil een collectie verkopen in Lens.”

Het Vlaams Verkeercentrum raadt aan de grensovergangen na te gaan voor je naar Frankrijk trekt. Rekkem is deze week zeker te vermijden. Je neemt beter alternatieve wegen zoals de grensovergang van de E403 in Doornik. “Een sluiproute via het lokale wegennetwerk om de grens over te steken, raad ik ten zeerste af. Want nu al zitten we met opstoppingen en overlast als gevolg”, zegt commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse van de politiezone Grensleie. 

Meest gelezen