Getty Images

Gentse hondenbaasjes zijn bang voor parasiet op populaire losloopweide 

Enkele honden uit Gent zijn ziek geworden na een bezoek aan de hondenlosloopweide in het park Rozebroeken. Ze zouden ziek worden door een parasiet die verspreid wordt via de uitwerpselen. De stad heeft intussen raad gevraagd van enkele dierenartsen, maar zij kunnen geen link vinden tussen de parasiet en de hondenlosloopweide. 

Het is rustiger dan normaal op de hondenlosloopweide aan de Kriekerijstraat in Sint-Amandsberg, aan het populaire park Rozebroeken. Verschillende hondenbaasjes houden hun honden er weg, uit angst voor een schadelijke parasiet. Er doen immers verhalen de ronde dat nogal wat honden ziek werden na een bezoek aan de weide. Ze zouden maag- en darmproblemen hebben gekregen met braken en diarree tot gevolg.

(beluister hier de reacties van de hondenbaasjes of lees eronder verder)

Hondenbaasjes zijn voorzichtig

De hondenbaasjes die wel nog hun hond uitlaten, zijn voorzichtig. "Ja, ik let op omdat er enorm veel drollen liggen die mensen niet opruimen", vertelt een vrouw. "Als de hondjes eraan ruiken, kunnen ze ook besmet raken. Ik vind het ook niet proper. Als iedereen de drollen van zijn hond zou opruimen, zou het al veel schelen." Een ander hondenbaasje denkt dat vooral jonge honden gevaar lopen: "Het zijn sporen van diarree, waardoor volgens mij de jongere honden op de weide het risico lopen om een besmetting op te lopen."

Volgens stad geen link tussen losloopweide en parasiet

Ook de stad Gent kreeg de verontrustende berichten binnen. Ze heeft onmiddellijk de raad van enkele dierenartsen gevraagd en zij kunnen geen link vinden tussen de parasiet en de hondenlosloopweide. Van de geraadpleegde dierenartsen in de buurt was er ook maar één die vijf honden met klachten binnen had gekregen. Schepen Tine Heyse (Groen): "Het aanvoelen van die dierenarts was dat heel wat honden sowieso drager zijn van parasieten. Die doen vaak geen kwaad. Bij een aantal dieren kan dat toch tot symptomen leiden, maar die zijn heel goed behandelbaar met antibiotica. Maar ook hij zag geen link met de hondenlosloopweide." Volgens de stad is er dan ook geen reden tot paniek en dringen er zich voorlopig geen maatregelen op. Ze volgt de situatie wel op.

Een beetje waakzaam zijn kan nooit kwaad. Honden zijn verzot op de uitwerpselen van andere honden. Het is dan ook een kwestie van burgerplicht om de drollen van je hond op te ruimen. Het ziet er ook veel netter uit.

thescottishsun.co.uk
kasto80

Meest gelezen