Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Iran vraagt Europese bemiddeling om nucleair akkoord te redden

De Europese Unie (EU) zou moeten optreden als bemiddelaar tussen Iran en de Verenigde Staten om het nucleair akkoord uit 2015 te redden. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd.

Het nucleair akkoord werd in 2015 ondertekend tussen Iran, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland, China en de Europese Unie. Het had als doel om het Iraanse atoomprogramma aan banden te leggen. De vorige Amerikaanse president, Donald Trump, besliste in mei 2018 echter om zijn land eenzijdig terug te trekken uit de deal en weer sancties op te leggen aan Iran. Zijn opvolger Joe Biden heeft al gezegd dat hij opnieuw wil toetreden tot het akkoord, dat er onder president Barack Obama kwam toen Biden nog vicepresident was.

Volgens Zarif zou de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, Josep Borrell, moeten optreden als bemiddelaar. Hij zou als coördinator van de gezamenlijke commissie die toeziet op het akkoord "de maatregelen die door de Verenigde Staten en de maatregelen die door Iran genomen moeten worden" kunnen uitstippelen. Iran is van mening dat de VS de eerste stap moet zetten om weer tot een vergelijk te komen door de sancties tegen Iran op te heffen.

Meest gelezen