Videospeler inladen...

Kristof Calvo stopt als  fractievoorzitter Groen: "Nieuw hoofdstuk"

Kristof Calvo houdt er binnenkort mee op als  fractieleider van de groenen in de Kamer. Hij blijft wel Kamerlid, maar gaat voor de Nederlandse groene partij werken.

Calvo maakte het nieuws vanmorgen zelf bekend op Twitter: "Ik heb er lang over nagedacht, maar de knoop is doorgehakt", schreef hij.

(Het artikel gaat verder onder de tweet)

Officieel was Calvo op dit ogenblik geen fractieleider van de tweetalige fractie van Groen-Ecolo. Die rol  wisselt binnen de tweetalige groene fractie: het ene jaar is iemand van Ecolo fractievoorzitter, het volgende jaar iemand van Groen. Op dit moment ging de eer (en het loon) naar de Franstalige Gilles Vanden Burre. Maar Calvo nam sinds 2014 dus wel de Nederlandstalige honneurs waar. Daar stopt hij nu dus mee. Calvo blijft wel Kamerlid, en ook gemeenteraadslid in Mechelen. Maar hij gaat meer in de luwte werken: achter de schermen, als medewerker bij de denktank van de Nederlandse partij GroenLinks. Hij wil daar onder meer schrijven aan een nieuw boek. Calvo zegt dat hij zich in ons land en in Nederland bezig wil houden met staatshervorming, politieke vernieuwing, en de verzorgingsstaat na corona.

Daarnaast blikt hij tevreden terug, onder andere op de vorming van de Vivaldi-coalitie in ons land. Toch gaf Calvo enkele maanden geleden toe dat hij teleurgesteld was, omdat hij geen minister was geworden in de federale regering. Mogelijk heeft dat een rol gespeeld in zijn beslissing om nu een stap opzij te zetten.

Meest gelezen