© Vichaya Kiatying-Angsulee - creative.belgaimage.be

Mondmasker ook op kantoor, geen sjaals en bandana's en FFP2-maskers niet aangeraden: dit zijn de nieuwe adviezen

De Risk Assessment Group (RAG) heeft nieuwe adviezen opgesteld over het gebruik van mondmaskers in de strijd tegen het coronavirus. Gewone maskers uit stof of wegwerpmateriaal blijven de voorkeur genieten. En ze worden voortaan beter ook gedragen op kantoor en in andere afgesloten ruimtes, ook als er 1,5 meter afstand kan worden gehouden.

Omdat in Duitsland en Oostenrijk professionele FFP2-maskers intussen verplicht zijn in sommige omstandigheden en er ook meer varianten van het coronavirus circuleren, heeft de RAG zich gebogen over de vraag welke maskers in de strijd tegen het coronavirus het meest aangewezen zijn. Het advies van de RAG wordt binnenkort officieel gepubliceerd. Maar op de wekelijkse persconferentie over de coronacijfers heeft viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) vandaag de krachtlijnen al toegelicht.      

Bekijk hier de uitleg van Steven Van Gucht op de persconferentie (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Welke maskers gebruik je best?

Professionele FFP2-maskers (die de drager beschermen tegen virusdeeltjes in de lucht) worden bij ons niet aanbevolen, meldt Van Gucht. "Een FFP2-masker kan bescherming bieden tegen aerosolen, maar enkel als het masker een correcte pasvorm heeft. In de professionele context wordt een pasvorm bepaald door een fit-test. Dat is heel omslachtig en niet haalbaar voor de algemene bevolking."

De speciale maskers zijn bovendien duur en weinig praktisch om te dragen. Daarom blijven stoffen maskers of wegwerpmaskers de voorkeur genieten:

 • Stoffen maskers zijn even doeltreffend als wegwerpmaskers. Maar ze moeten wel regelmatig gewassen worden (bij 60 graden).
 • Bandana's, nekwarmers en sjaals mogen niet langer als beschermingsmiddel gedragen worden omdat ze minder doeltreffend zijn. Aan het begin van de epidemie werden ze gedoogd omdat er toen nog onvoldoende mondmaskers beschikbaar waren. Maar intussen is dat probleem opgelost.  
 • FFP2-maskers worden niet aanbevolen voor de algemene bevolking.  Ze zijn duur, kunnen niet hergebruikt worden en zijn bovendien weinig comfortabel om te dragen.
 • Maskers met een uitlaatventiel mogen niet gebruikt worden. Dit soort maskers wordt doorgaans gebruikt in de industrie en zijn te koop in de doe-het-zelf-zaak. Via het ventiel kunnen speekseldruppeltjes verspreid worden. Als die viruspartikels bevatten, dan kunnen ze andere mensen besmetten. 

Lees voort onder de grafiek.

Waar draag je ze?

Mondmaskers zijn intussen al lange tijd verplicht in onder meer supermarkten en op drukke plaatsen. Nieuw is het advies om ze ook altijd te dragen in kantoren, fabrieken en andere afgesloten ruimtes die we delen met mensen van buiten het gezin, ook als er voldoende afstand kan worden gehouden. Dat advies komt er omdat kantoorruimtes een bron blijven van besmettingen en het aantal thuiswerkers niet veel meer lijkt te stijgen.

"Mensen besmetten elkaar op het werk vaak tijdens de pauze of de lunch. Ze willen even ontsnappen aan het masker bij koffie of een sigaret. Ze slaan een praatje en besmetten elkaar", verklaart Van Gucht. Hij raadt aan om alleen en in de buitenlucht een maskerpauze te nemen.

 • Maskers moeten gedragen worden vanaf de leeftijd van 12 jaar.
 • Ze zijn verplicht in de klas op de middelbare school, op het openbaar vervoer, in winkels en openbare gebouwen als postkantoren. 
 • Ook op drukke plaatsen in de buitenlucht, zoals winkelstraten, moeten ze gedragen worden.
 • Er wordt geadviseerd om ze voortaan ook te dragen op kantoor of in een gesloten ruimte die we delen met mensen van buiten het gezin. Zeker als we daar langer dan 15 minuten samen zijn en de ruimten slecht verlucht zijn. 
 • Als we het masker tijdens de werkdag moeten afzetten, bijvoorbeeld om te lunchen of een koffie te drinken, dan doen we dat het best als we alleen zijn. Is apart lunchen niet mogelijk, dan is het belangrijk dat alle aanwezigen voldoende afstand van elkaar houden.  Bij voorkeur wordt een "maskerpauze" (pauze waarin het masker wordt afgezet) ook buiten gehouden.  

In "De wereld vandaag" op Radio 1 benadrukt Van Gucht dat het advies vooral van toepassing is in kleine ruimtes waar mensen urenlang samenzitten en waar ventilatie moeilijk is (zie audio onder). 

"De werkvloer blijft een belangrijke plek van besmetting", zegt hij. "Meer dan een op de vier vastgestelde clusters ontstaan op de werkvloer. Je kan niet alle risico's wegnemen, maar op dit moment kunnen vooral de aerosolen of virusdampen problemen geven. Dit is zeker zo in kleine ruimtes met lage plafonds waar meerdere mensen urenlang samenwerken. Daarin kunnen virusdampen zich opbouwen."

"Je kan dit voorkomen door een goeie ventilatie, daar hameren wij altijd al op, maar dat is niet altijd mogelijk. Dan kunnen maskers helpen. Je vermindert de ontwikkeling van aerosolen omdat de druppels die we uitstoten worden gevangen vooraleer ze tot erg fijne druppels kunnen verdampen."

En hoe doe je dat correct?

De RAG beklemtoont dat niet zozeer het type masker belangrijk is (uit stof of wegwerpmateriaal), maar wel het correcte gebruik. Daarom zet ze nog even volgende punten op een rij: 

 • De maskers moeten zo gedragen worden dat ze goed aansluiten op het gezicht. Ze moeten zowel de neus als de kin bedekken en aan de zijkanten geen openingen laten.
 • Voor je het masker opzet en nadat je het hebt afgezet, is het belangrijk de handen te wassen.
 • Mondmaskers mogen bewaard worden in broek- of jaszak, maar mogen niet zomaar op een tafel gelegd worden. Dit om te vermijden dat er eventuele viruspartikels op de tafel achterblijven als de drager besmet zou zijn.  

Bekijk hieronder de uitleg van Steven Van Gucht  over de nieuwe adviezen in het Journaal: 

Videospeler inladen...

Mondmaskers op de werkvloer,  bekijk hier een reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen