Studenten Bouw aan de Hogeschool PXL leggen examen af op een virtuele werf dankzij VR-bril 

Omdat de studenten Bouw van de Hogeschool PXL door corona niet naar de werf kunnen, komt de werf naar het examenlokaal. Onmogelijk? Neen, toch niet, dankzij het gebruik van een virtualrealitybril. Een zestigtal derdejaars legde vandaag het examen “veiligheid en werforganisatie” af met zo'n bril op de neus. Ongezien en daarom extra zenuwslopend. 

Met behulp van een VR-bril wandelden de studenten Bouw die vandaag examen moesten afleggen, om de beurt rond op een virtuele werf. Het was de bedoeling dat ze die werf mondeling analyseerden. Ze konden die werf zien dankzij hun virtualrealitybril maar in werkelijkheid was die er dus eigenlijk niet.  

“Ik wist niet precies waaraan ik mij kon verwachten, maar ik denk dat ik geslaagd ben”

Clement, derdejaars studierichting Bouw aan de PXL

“De docent kon meekijken vanachter een computerscherm en zo mee over de werf lopen”, verduidelijkt Clement. “Terwijl wij de 360°-opname verkenden, controleerde hij of we goed hadden gestudeerd. Hij vroeg bijvoorbeeld of de stelling en ladders veilig en correct waren geplaatst. Of hoe het zat met het sorteren van het werfafval dat voor onze voeten lag. Het was een bijzondere ervaring. Ik was zenuwachtig omdat ik mij er op voorhand niet veel bij kon voorstellen. Maar nu voel ik mij opgelucht. Ik denk wel dat ik door ben.”

Hoe authentieker onze lessen en examens, hoe beter

Chris Leinders, PXL-opleidingshoofd Bouw

Chris Leinders, PXL-opleidingshoofd Bouw, denkt dat het mogelijk is deze techniek ook in andere vakken te introduceren. “We leveren werfleiders en bouwprofessionals af die onmiddellijk inzetbaar zijn. Hoe authentieker onze lessen en examenvormen,  hoe beter. Deze VR-bril zou bijvoorbeeld ook zijn nut kunnen hebben voor tekenvakken. Wanneer studenten hun eigen 3D gebouw hebben uitgetekend, kunnen ze er nadien in rondlopen dankzij de VR-bril. Het spreekt voor zich dat de bril niet enkel voor onze opleiding interessant is. Er zijn zoveel mogelijkheden dat de PXL de bril later ook voor andere opleidingen wil gaan gebruiken.”

Meest gelezen