Nederlandse regering stelt beslissing over avondklok uit tot komend weekend

De Nederlandse regering hakt voorlopig de knoop over een eventuele verlenging van de avondklok niet door. Normaal gezien komt er volgende week woensdag een einde aan.  "We laten ons adviseren", zegt minister-president Mark Rutte. Na de beslissing om een avondklok - die in Nederland om 21 uur begint - in te voeren, braken vorige week in verschillende steden rellen uit.

Met de aankondiging dat in Nederland pas komend weekend een beslissing valt over een verlenging van de avondklok koopt de (ontslagnemende) regering van minister-president Mark Rutte extra tijd. In Nederland ligt de avondklok bijzonder gevoelig, zeker nadat herrieschoppers vorige week in tal van steden 's avonds ernstige vernielingen hebben aangericht. 

Bekijk hier premier Mark Rutte over de avondklok en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Onvermijdelijke derde golf

De lockdown in Nederland zal zeker nog tot  2 maart voortduren, kondigde Rutte tijdens een rechtstreekse televisietoespraak aan.  Nederland blijft dus minstens nog een maand op slot, al zijn er wat lichte versoepelingen.  Zo mogen kleuters en scholieren vanaf volgende week opnieuw naar school onder strenge voorwaarden.  Zodra er een leerling of leraar besmet is, moeten leerlingen én leraars van de volledige klas in quarantaine.  Winkels (ook niet-essentiële) blijven dicht, al mogen er - ook onder strikte voorwaarden - bestellingen worden afgehaald.

Nederland kent momenteel nochtans geen sterke stijging van het aantal coronabesmettingen, maar de Nederlandse minster-president waarschuwde voor vals optimisme. Dat heeft te maken met de oprukkende Britse variant van het virus, die ook in Nederland dominant zal worden.  

"Er komt onvermijdelijk een derde coronagolf op ons af", zei Mark Rutte, "want de R-factor staat op 1,3".  Die R-factor bepaalt aan hoeveel andere mensen iemand die  besmet is het virus overdraagt.  "Als die R-waarde niet daalt zal het aantal besmettingen in één week tijd verdubbelen", waarschuwde Rutte, "dus kunnen we ons geen grote versoepelingen van de corona-maatregelen veroorloven."

Meest gelezen