ROBIN UTRECHT

Tijd voor de "Grote Vragen": staan de coronamaatregelen in verhouding tot de winst die we eruit halen?

Auteur Saskia De Coster pleit voor een versoepeling van de coronamaatregelen. Want de offers die we brengen, wegen erg zwaar door volgens haar. "Het is tijd om de Grote Vragen te stellen: staan de maatregelen in verhouding tot de winst die we eruit halen? Willen we als samenleving prioritair inzetten op levenskwaliteit of op levensduur?"

Wij blinken uit in uitstellen. Kleine en grote zaken komen op lijsten om er soms nooit meer af te geraken. Door angst, tegenzin of groot ongemak gaan we ze uit de weg. Al de hele coronacrisis lang duwen we Grote Vragen voor ons uit. Van lockdown naar lockdown hangen ze ons boven het hoofd, de ongemakkelijke vragen waar wij als samenleving vroeg of laat een antwoord op moeten verzinnen, willen of niet. We staan niet helemaal met de rug tegen de muur, dus antwoorden we nog even niet, of toch niet expliciet. Maar we brengen ondertussen wel offers die zwaar wegen. 

Na een opflakkering van hoop toen we aan het begin van de vaccinatiesaga stonden, blijft voor velen het perspectief zoek. Niet alleen het perspectief maar ook de verhoudingen zijn zoek. Er is wel degelijk een samenhang tussen beide. 

In een ideale wereld leeft iedereen zo lang mogelijk én zo kwalitatief hoogstaand mogelijk. In de werkelijkheid ligt dat anders

Geen uitstel meer, hier zijn Grote Vragen: staan de maatregelen in verhouding tot de winst die we eruit halen? Willen we als samenleving prioritair inzetten op levenskwaliteit of op levensduur? 

In een ideale wereld leeft iedereen zo lang mogelijk én zo kwalitatief hoogstaand mogelijk. In de werkelijkheid ligt dat anders. Ik hoorde een kerngezonde vriendin van 65 jaar zeggen dat ze haar plek op intensieve zorg zou afstaan. Ze is een heel levenslustige vrouw, allesbehalve levensmoe. Maar na al die tijd mist ze haar kinderen en kleinkinderen te erg en wil ze gaan voor een kwalitatief hoogstaand leven, zelfs als het dan korter zou zijn. Ze raakte met haar opmerking iets essentieels aan. Ieder voor onszelf moeten we nadenken over wat we willen, voor onszelf en voor de hele samenleving. 

Zelf ben ik voor een versoepeling van de maatregelen. Een versoepeling is geen ticket richting de afgrond. Er zijn vele mogelijkheden. Als je bijvoorbeeld mensen de keuze zou geven om meer maatregelen te lossen, op voorwaarde dat iedereen overal in het openbaar een geschikt masker (FFP2) draagt, dan zou daar zeker draagvlak voor zijn. Want hoelang kunnen we zo doorgaan? 

Maatregelen nog meer gaan afdwingen zonder inspraak, daar is zelfs bij de meest welwillende burgers alsmaar minder draagvlak voor

Al voor corona keken steeds meer mensen vooruit en namen ze beslissingen over wat ze wilden, ooit, in geval van ongeneeslijke ziekte, coma, dementie,... Onder normale omstandigheden werd zoiets gezien als een persoonlijke en moedige beslissing om zelf het risico op uitzichtloosheid en veel pijn uit te schakelen én om je naasten en de maatschappij niet te zwaar te belasten met jouw recht op langer leven. Dat debat was aan de gang, maar nu gaan opeens veel rookgordijnen op terwijl de langdurige schade door de lang aanslepende coronamaatregelen steeds ernstigere vormen aanneemt op zovele vlakken, voor zovele mensen. In NRC bepleiten vier intensivisten een versoepeling in Nederland, in het besef dat er op korte termijn dan wellicht meer overlijdens zijn (lees dat artikel hier). 

We botsen op pijnlijke wijze op grenzen. Het leven zelf is geen eindeloos rekbare en aanvulbare commodity (grondstof, red). We staan voor grote keuzes en vragen. Uitstel heeft geen zin. Het allerbelangrijkste is in gesprek gaan. Een open debat is een gezond teken voor een democratie. Maatregelen nog meer gaan afdwingen zonder inspraak, daar is zelfs bij de meest welwillende burgers alsmaar minder draagvlak voor. 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen