PA Wire/PA Images

Captain Sir Tom Moore (100) sterft aan COVID-19: "Hij was een baken van hoop voor de hele wereld"

In het Verenigd Koninkrijk is Captain Sir Tom Moore (100) overleden. Hij stierf aan de gevolgen van COVID-19. Vorig jaar wist hij miljoenen euro's in te zamelen voor Britse gezondheidswerkers door rondjes in zijn tuin te stappen met zijn wandelrek. Hij werd daarna geridderd door koningin Elizabeth II. Zij heeft haar medeleven betuigd aan de familie van Captain Sir Tom Moore.

Captain Sir Tom Moore werd afgelopen weekend in het ziekenhuis opgenomen met COVID-19, nadat hij de voorbije weken al was behandeld voor een longontsteking. 

(lees door onder de tweet)

De kranige Tom Moore, veteraan van de Tweede Wereldoorlog,  veroverde vorig voorjaar de harten van de Britten met zijn opmerkelijke initiatief voor het goede doel. Hij wilde de gezondheidszorg bedanken na een geslaagde kankerbehandeling en heupoperatie, en hoopte "1.000 pond" te schenken. 

Moore bedacht het plan om zich te laten sponsoren om elke dag (100 dagen lang) een rondje in zijn tuin te stappen met zijn wandelrek. Die 1.000 pond werd uiteindelijk een verbluffende 35 miljoen euro.

Moore belandde in het Guiness Book of Records met het hoogste bedrag dat ooit verzameld werd bij een fondsenwervingswandeling.

"Belichaamde triomf van de menselijke geest"

Hij werd ook geridderd door de Britse koningin Elizabeth II. Vliegtuigen van de Britse luchtmacht vlogen als eerbetoon over zijn huis en hij kreeg de eretitel van kolonel.

Een mondkapje was trouwens niet nodig toen "Captain Tom" werd geridderd: het zwaard waarmee de Queen hem een tikje op de schouder gaf, was lang genoeg om de voorgeschreven sociale afstand netjes te respecteren. 

Herbekijk hier de ceremonie (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

De koningin heeft de familie van Captain Sir Tom Moore nu in een persoonlijke boodschap haar deelneming betuigd. Ze was blij om hem en zijn familie vorig jaar te hebben ontmoet in Windsor, zegt ze.

(lees door onder de tweet)

"Tijdens 's lands grootste naoorlogse crisis verenigde Captain Sir Tom Moore ons en vrolijkte hij ons op. Hij belichaamde de triomf van de menselijke geest", reageert de Britse premier Boris Johnson op Twitter. "Captain Sir Tom Moore was niet alleen een nationale inspiratiebron, maar ook een baken van hoop voor de hele wereld."

Meest gelezen