Pixabay

Rondlopen in carnavalskleren verboden in Aalst: "Gelukkig, want er zouden toch zotten zijn die samenkomen op straat"

Aalst verbiedt het om in carnavalskostuum op straat te komen tussen 13 en 21 februari, de week dat Aalst normaal gezien carnaval zou gevierd hebben. Je mag ook geen carnavalsattributen bij hebben, dus Voil Jeanetten moeten hun koets thuis laten. Op die manier wil de stad samenscholingen vermijden in de carnavalsperiode.

Geen carnaval kunnen vieren voelt voor veel Aalstenaars als een straf, maar er is wel begrip voor het verkleedverbod. In het stadsmagazine Chipka legt de politie uit dat de stad kiest voor het motto ‘better safe than sorry’. De burgemeester voegt eraan toe dat “corona en carnaval geen vrienden zijn, vandaar dat het nodig is om samenscholingen absoluut te vermijden”. 

Als mensen zich willen verkleden om de sfeer erin te houden, moet dat kunnen, vind ik

Inwoner van Aalst

Verdeelde meningen

De meningen van de Aalstenaars daarover zijn verdeeld, bleek uit een korte rondvraag van Radio 2 Oost-Vlaanderen in Aalst. “Ik begrijp de maatregelen,” zeggen enkele mannen, “een carnavalskostuum en een mondmasker dat past niet samen. Het is beter voor iedereen om duidelijke regels op te stellen.” 

Een vrouw heeft het er moeilijker mee, voor haar is een verkleedverbod overdreven. Ze vindt het voldoende als mensen gewoon afstand houden. Nog een inwoonster is het eens met een samenscholingsverbod, maar dat je je niet mag verkleden is jammer: “Als mensen iets willen dragen om toch iets van sfeer te hebben, dan moet dat kunnen.” 

Een aantal andere Aalstenaars denken dan weer dat mensen hoe dan ook zullen samenkomen en grotere bubbels zullen vormen tijdens de carnavalsperiode. En nog een Aalstenaar kent de aard van zijn stadsgenoten: “Mocht het verbod er niet zijn, dan zouden er toch wel enkele zotten op straat rondlopen en samenscholen, dat denk ik wel.”

Wat mag niet?

Behalve een samenscholingsverbod, is het verboden om tijdens de carnavalsweek in carnavalstenue of met carnavalsattributen op openbare plekken te komen. Alcholgebruik op de openbare weg mag ook niet en versterkte muziek en uitgangswagens zijn ook verboden. 

De politie is erop voorzien om in te grijpen mochten de inwoners zich niet aan de regels houden. Het zou moeilijk kunnen zijn voor sommigen, want momenten als de popverbranding zijn emotioneel en Aalstenaars zijn creatief om alternatieven te bedenken, weet de korpschef.

Meest gelezen