TV4 plant seizoen 1 rond Carl Gustaf.

Royals - Zweedse versie van "The crown" op komst, wat hebben koning Carl Gustaf en het Huis Bernadotte te vrezen?

Zowel koning Filip als koning Willem-Alexander blazen hun trip richting de sneeuw af. Kroonprinses Victoria en kroonprins Frederik belden elkaar over de finale van het WK handbal. De Zweden krijgen een eigen "The crown" rond hun koning Carl Gustaf. Aan drama zal het vast niet ontbreken. En financiële kopzorgen, ook Mike Tindall blijkt te piekeren. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

De skilatten blijven opgeborgen

Met de krokusvakantie over een week in aantocht hebben koning Filip en zijn Nederlandse collega Willem-Alexander bevestigd dat ze hun jaarlijkse skivakantie schrappen. Filip trekt met zijn gezin traditiegetrouw naar een chalet van vrienden in het Zwitserse skioord Verbier. Willem-Alexander zoekt al decennialang Lech in Oostenrijk op. Corona dwarsboomt die reisplannen. In Lech zijn bovendien geen toeristen welkom: Oostenrijk heeft de skigebieden enkel opengesteld voor zijn inwoners. 

Koning Filip en koningin Mathilde poseren met hun 4 kinderen in Verbier. (2018)

Dat betekent bij de Oranjes dat de vaste fotosessie met Willem-Alexanders gezin en de pers is afgelast. Dat gebeurde eerder in 2010 en 2012. In 2010 omdat het gezin in Vancouver (Canada) verbleef voor de Olympische Winterspelen en in 2012 door het skiongeluk van prins Friso.

Officieel gaat de Nederlandse koninklijke familie sinds 1960 naar Lech. Ze zijn verknocht aan het gebied. Uitstel is geen afstel dit jaar, want hun bezoekjes aan het skigebied blijven normaal niet beperkt tot de winter. "De beste tijd om in Lech te zijn is eigenlijk in de zomer. Dan heeft iedereen veel meer tijd en kunnen vriendschappen zich ontwikkelen. Ik kom hier dan ook elke zomer voor een lang weekend", vertelde Willem-Alexander enkele jaren geleden.

De fotosessie van de Oranjes vorig jaar, toen prinses Alexia (r) "de show stal" door een skistok kwijt te spelen en te vloeken.

De Zweedse versie van "The crown"

De Zweedse zender TV4 werkt aan een eigen reeks over de Zweedse koninklijke familie. Ze halen daarmee de mosterd bij de druk bekeken Netflix-serie "The crown". "Iedereen heeft duidelijk een mening over de Bernadottes", legt TV4-baas Josefine Tengblad uit.

Koning Carl Gustaf is op de hoogte van de plannen en een woordvoerder sprak alvast met scenariste Åsa Lantz. "Zoals wij het begrijpen, is het opgevat als een docudrama. Dan is het belangrijk dat de documentaire sterk aanleunt bij de waarheid. Voor het dramagedeelte van de serie bestaat er zoiets als artistieke vrijheid, daar hebben we geen controle over", reageert het hof.

De Zweedse koning Carl Gustaf met koningin Silvia.

Het eerste seizoen zou uit zes afleveringen bestaan en volgt Carl Gustaf van kind tot koning. De ambitie is meerdere seizoenen te draaien. De productie is in handen van Filmlance dat succesvolle Scandinavische misdaadseries als "The bridge" en "Beck" inblikte. 

Kijkt de koninklijke familie uit naar de reeks? "We zullen zien als het uitgezonden wordt", antwoordt het hof uiterst voorzichtig. Bij "The crown" is de kritiek dat de serie vol historische onwaarheden zit. Producer Peter Morgan argumenteert dat "The crown" fictie is, weliswaar gebaseerd op echte gebeurtenissen.   

Vanwaar de argwaan bij het Zweedse paleis? Wat valt er te vrezen? Carl Gustaf wordt soms vergeleken met George VI, de vader van de Britse koningin Elizabeth. Een koning "van moetes" of koning-met-tegenzin.

De jonge Carl Gustaf (27) volgde in 1973 niet zijn vader, maar zijn grootvader Gustaf VI Adolf op. De huidige koning groeide op zonder vader, want die verongelukte in een vliegtuigcrash nabij Kopenhagen toen Carl Gustaf amper een jaar oud was. Hij bleef achter als jongste van vijf kinderen, de langverwachte troonopvolger omringd door allemaal oudere zussen. 

Grootvader en kleinzoon, Gustaf Adolf en Carl Gustaf.
2013 Gamma-Keystone

Het verleden laten rusten en vooruitkijken

Koning Carl Gustaf reageert in 2010 op een schandaalboek

Carl Gustaf leidde vroeger een glamoureus leven met snelle wagens en een oog voor mooie vrouwen. In 2010 verscheen er een ophefmakende biografie die beschreef hoe de koning genoot in nachtclubs, zich tegoed deed aan naakte jacuzzifeestjes en niet vies was van een affaire. De naam die daarbij valt, is die van Camilla Henemark, gewezen model en zangeres bij de extravagante groep Army of Lovers. U weet wel: van de hit "Crucified". (bekijk en beluister hieronder)

"Het gaat om een periode die ver achter me ligt”, reageerde de koning. “Daarom kies ik er samen met mijn gezin voor om het verleden te laten rusten en vooruit te kijken." Verder ging hij nooit op de inhoud in. 

"Moge de beste winnen"

Ze zijn bevriend en dagen elkaar al eens graag uit: de Zweedse en Deense koninklijke familie. Zo belde kroonprinses Victoria vorig weekend naar kroonprins Frederik om "zijn" nationale handbalploeg succes te wensen. In de finale van het WK handbal kwam Zweden uit tegen Denemarken. Beide families volgden de finale, die werd gespeeld in Caïro, op tv. Victoria's zoon Oscar (4) haalde overtuigd de Zweedse vlag boven in hun living.

Helaas. Denemarken versloeg Zweden uiteindelijk met 34-26 waarmee ze hun wereldtitel verlengden. Frederik belde naar de nationale ploeg. "Een geweldige en verdiende zege", besloot hij.

Ook koning Filip en Willem-Alexander hadden een druk sportief weekend met het WK veldrijden in Oostende. Daar kleurde het vrouwenpodium helemaal oranje met als grote winnaar Lucinda Brand, bij de mannen domineerde Mathieu van der Poel maar waren zilver en brons voor de Belgen Wout van Aert en Toon Aerts.

Corona doet de inkomsten dalen

Een andere sportieveling is - of beter was - Mike Tindall, de schoonzoon van de Britse prinses Anne en man van Zara Phillips. Hij sprak in The Times over de huidige lockdownperiode en zijn leven binnen de meest besproken en op de voet gevolgde koninklijke familie ter wereld. "Het heeft zijn voor- en nadelen", vertelt Mike diplomatisch. Maar de voorbije jaren lag hij eerder wakker van zijn pensioen als rugbyspeler, en van... de financiën.

Mike Tindall met dochter Lena.
©2019 Stephen Lock / i-Images
Buiten wandelen valt er niets te doen
Mike Tindall

De familie Tindall woont met dochters Mia en Lena (en een heleboel paarden en honden) in Gloucestershire, in een optrekje op Gatcombe Park, eigendom van prinses Anne. Mike en Zara verwachten binnenkort een derde spruit, een gezinspad dat niet over rozen is gegaan met twee miskramen. De lockdown ervaren ze als fantastisch, omdat ze samen kunnen zijn en het landgoed biedt genoeg mogelijkheden, maar het is ook best retesaai.

"De beperkingen door de covidmaatregelen zijn voor iedereen dezelfde. Buiten wandelen valt er niets te doen", zegt Mike. En er is natuurlijk het thuisonderwijs met de kinderen. Met een hoogzwangere vrouw in huis was het "makkelijker geweest dat de kinderen naar school gingen".

Het landgoed en domein van prinses Anne, Gatcombe Park.

Mike en Zara zijn geen voltijdse royals, Zara (18de in lijn voor de troon) draagt ook - op vraag van haar moeder bij haar geboorte - geen prinsessentitel. Het koppel staat zelf in voor een inkomen. Zara concentreert zich op de paardensport en het aantrekken van sponsors. Ze is momenteel directeur van een renbaan in Cheltenham en verleent haar bekendheid aan merken als Rolex en Land Rover.

Je maakt je altijd zorgen om geld
Mike Tindall

Mike moet het hebben van actes de présence op diners, een podcast of deelname aan tv-programma's, zoals bij de bekende avonturier Bear Grylls. Hij maakt er geen geheim van dat door corona zijn inkomsten zakten. "Je maakt je altijd zorgen. Ik had geluk dat ik een paar keer het gezicht kon zijn van iets, dan weet je dat er geld binnenkomt, maar sponsorcontracten blijven niet eeuwig duren. Je moet plannen en met een derde kind op komst en de bijhorende toekomstige schoolkosten... ."

LEESTIP Tot slot warm aanbevolen: prinses Marie-Christine, de halfzus van koning Boudewijn en Albert II, werd gisteren 70 jaar. Haar intrigerend portret kan u hier nog eens lezen: "Het zwarte schaap van de familie, verloren tussen waarheid en fantasie".

Meest gelezen